Liderul grupului din PE „Înnoim Europa” Dacian Cioloş a precizat că i-a cerut Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă a UE Josep Borell să renunţe la vizita în Rusia, „atât timp cât nu duce în valiză instrumentele necesare pentru a-l determina pe Putin să îl elibereze pe Alexei Navalnîi. Acesta a adăugat că Borrell a fost umilit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care nu doar că a insultat UE în prezenţa sa, dar a şi expulzat trei diplomaţi ai Germaniei, Poloniei şi Suediei fiindcă au participat la protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Acum două zile, i-am cerut lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă al UE, să renunţe la vizita în Rusia, atât timp cât nu duce în valiză instrumentele necesare pentru a-l determina pe Putin să îl elibereze pe Alexei Navlnîi. Astăzi, Borrell a fost umilit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care nu doar că a insultat Uniunea Europeană în prezenţa sa, dar a şi expulzat trei diplomaţi ai Germaniei, Poloniei şi Suediei pentru că au participat la protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.
 
Evenimentele de astăzi sunt o palmă pe obrazul Europei şi trebuie să servească drept lecţie că în negocierile cu ruşii nu ne putem impune decât dacă suntem uniţi în apărarea valorilor pe baza cărora este fondată Uniunea Europeană: respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. Avem instrumentele cu care să apărăm drepturile omului, acum trebuie să le şi folosim. Borrell trebuie să vină să îşi justifice acţiunile în faţa plenului Parlamentului European”, a scris Dacian Cioloş vineri pe Facebook. 
 
De asemenea, europarlamentarul USR-PLUS Dragoş Tudorache consideră că Josep Borell nu are altă alternativă decât să demisioneze imediat din funcţie, în contextul acestei vizite în Rusia.
 
„Uniunea Europeană nu are în acest moment un reprezentant în ceea ce priveşte afacerile externe. Nu găsesc altă explicaţie pentru ruşinea pe care o trăim ca cetăţeni ai Europei. Ştim cu toţii că există un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, care ocupă şi poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Dar dacă am fi avut un ministru de Externe al Uniunii Europene care înţelege exigenţele propriei misiuni, nu cred că el s-ar fi dus la Moscova ca să asiste pasiv la expulzarea a trei diplomaţi europeni de către oficialii ruşi, după ce i-au acuzat că ar fi participat la manifestaţiile declanşate de arestarea lui Alexei Navalnîi.
 
În consecinţă, consider că Josep Borrell nu are altă alternativă decât să demisioneze imediat din funcţia pe care o ocupă, deoarece nu reuşeşte să se ridice la nivelul necesar îndatoririlor pe care aceasta le cere. Insulta Rusiei la adresa UE este inacceptabilă şi, ce e mai grav, această insultă a fost posibilă din cauza acţiunilor lui Josep Borrell, care s-a pus în această situaţie împotriva voinţei Parlamentului European, într-o vizită nesancţionată politic, oferindu-i regimului Putin o ocazie nesperată de a ne umili. E inacceptabil ca diplomatul-şef al UE să pună Uniunea într-o astfel de situaţie. Va avea ocazia să dea explicaţii în faţa Parlamentului European, care l-a convocat deja, dar cred că este o chestiune de onoare să demisioneze înainte de a ajunge la disculpări publice. Umilinţa pe care a suferit-o Uniunea Europeană astăzi va rămâne, însă, şi după ce acesta va demisiona”, a scris Dragoş Tudorache vineri pe Facebook. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.