Abaţia benedictină a oraşului Kremsmunster din Austria este anchetată din cauza dispariţiei de bunuri culturale istorice. Potrivit Artnet News, furtul, care a fost făcut public în luna mai şi nu a fost elucidat, ţine prima pagină a ziarelor austriece. Pe 26 ianuarie, Ministerul de Interne şi Poliţia federală au difuzat imagini cu 21 de piese de colecţia din abaţie care sunt căutate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totul a început în mai 2020. În timpul unui inventar de rutină, conservatorul colecţiei abaţiei a descoperit că 50 de obiecte au dispărut - trei arme de foc de secol XVII şi 47 de tablouri. 

Potrivit procurorului Andreas Pechatschek, principalul suspect este un fost preot al mănăstirii, care este anchetat din august 2020. 

Conform relatărilor din mass-media austriece, bărbatul a fost responsabil cu colecţia între anii 1997 şi 2017. Dar nu a fost autorizat să vândă sau să împrumute colecţia, care este compusă din aproape 2.200 de tablouri, 70 de icoane, 2.000 de gravuri în cupru şi alte vestigii de la începutul Evului Mediu - abaţia datând din anul 777. 

Conform explicaţiilor oferite de biroul procurorului pentru Artnet News, 20 de obiecte au fost recuperate de la vânzători şi din colecţii private din Austria după ce furtul a fost anunţat. 

Raportul Poliţiei precizează că totalitatea operelor şi vestigiilor furate se ridică la 300.000 de euro. Printre obiectele importante se numără o lucrare a pictorului baroc Philipp Peter Roos, o pânză a pictorului german Johann Wilhelm Bauer şi o clepsidră veche. 

Potrivit ziarului Kronen Zeitung, se crede că preotul incriminat a vândut piesele pentru a compensa costurile restaurării altora. 

Nu este vorba despre primul furt din abaţia medievală. Cea mai veche pânză a sa, "Cina", semnată de pictorul Meister von Raigern care datează din jurul anului 1415, a dispărut în 2006. În acelaşi an, o carte cu desene de astronomie, evaluată al 30.000 de euro, care era împrumutată abaţiei, a dispărut în timpul unei expoziţii. Potrivit Kronen Zeitung, camerele de supraveghere erau închise în momentul spargerii şi cartea a fost înlocuită cu una falsă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.