Camera Reprezentanţilor Statelor Unite se pronunţă joi asupra unei dări afară din mai multe comisii a lui Marjorie Taylor Greene, o aleasă pro-Trump foarte controversată, între altele o adeptă a unor teze complotiste ale mişcării de extremă dreapta QAnon, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steny Hoyer,, numărul doi democrat în Cameră a anunţat că a discutat cu liderul minorităţii republicane Kevin McCarthy despre Marjorie Taylor Greene.

Marjorie Taylor Greene, aleasă în Georgia, este criticată dur şi îndemnată să demisioneze, din cauza susţinerii unor teze complotiste, unor declaraţii din trecut împotriva unei victime a atacului arnat de la Liceul din Parkland şi unor comentarii prin care părea să îndemne la execuţia unor democraţi.

Hoyer şi McCarthy nu au ajuns la un acord asupra sorţii lui Taylor Greene, care face parte din comisiile Educaţiei şi Bugetului, înaintea unui vot prevăzut joi.

”Este clar că nu există o alternativă la un vot în Cameră asupra unei rezoluţii care vizează să o dea afară pe doamna Taylor Greene din comisiile în care a fost numită”, sublinia miercuri, într-un comunicat Steny Hoyer.

Comisia Regulamentului Camerei Reprezentanţilor s-a reunit miercuri pentru a pregăti o moţiune în vederea unui vot în sesiune plenară.

Membrii camerei, majoritar democrată, urmează să se pronunţe prin vot asupra acestei moţiuni joi.

Kevin McCarthy a denunţat faptul că acest vot serveşte doar la o ”deturnare a atenţiei” şi îi acuză pe democraţi că aplică ”o lovitură în forţă partizană numirilor în comisii ale membrilor celuilalt partid”.

Înainte să fie aleasă, Marjorie Taylor Greene a dat ”like” pe Facebook unui comentariu potrivit căruia ”un glonţ în capul” lui Nancy Pelosi, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, ar fi cea mairapidă modalitate ca aceasta să nu mai ocupe funcţia, potrivit CNN.

Ea a scris că mai multe dintre atacurile armate în şcoli au fost înscenate cu scopul unei înăspriri a încadrării armelor de foc.

Pe de altă parte, republicanii din cameră au stabilit prin vot să nu o pedepsească pe Marjorie Taylor Greene şi au anulat o încercare de îndepărtare a reprezentantei Liz Cheney din a treia poziţie în Cameră, după ce aceasta din urmă a votat în favoarea inculpării (”impeachment”) lui Donald Trump de ”incitare la insurecţie”.

Cele două decizii au fost luate într-o reuniune cuuşile închise, miercuri, într-o încercare de a pacificare a Partidului Republican, sfâşiat intern în urma tumultoasei preşedinţii a lui Trump.

Liz Cheney, la fel ca alţi nouă republicani, a votat în favoarea inculpării lui Trump la 13 ianuarie, în urma violenţelor de la Capitoliu soldate cu cinci morţi, Ceilalţi 197 de republicani din cameră au votat împotriva inculpării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.