Kremlinul şi-a exprimat miercuri satisfacţia faţă de ”acţiunea fermă” împotriva manifestanţilor care cer eliberarea opozantului politic Aleksei Navalnîi, a cărui mişcare vrea să continue lupta în pofida reprimării şi încarcerpii lideruluiacesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mişcare de protest de o amploare fără precedent de mai mulţi ani a cuprins Rusia de la încarcerarea, la jumătatea lui ianuarie a lui Alksei Navalnîi, la întoarcerea sa în ţară, după cinci luni de convalescenţă în Germania, unde s-a refăcut după o presupusă otrăvire cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îl acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

Din cauza încălcării unui control judiciar într-un dosar din 2014, pedeapsa cu suspendare a fost comutată marţi în doi ani opt luni de închisoare cu executarea.

Presupusa otrăvire a opozantulu rus în Rusia a provocat un val de condamnări în Europa şi Statele Unite, critici respinse pur şi simplu de Rusia.

Comutarea pedepsei a condus la manifestaţii la Moscova şi Sankt Petersburg, soldate cu 1.400 de noi arestări şi imagini ale violenţei poliţiei.

În total, de la 23 ianuarie, 10.000 de oameni au fost arestaţi, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor.

Întrebat despre acest lucru de către jurnalişti, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat că poliţia a replicat ”în mod hotărât” şi ”jutificat” unor manifestaţii ilegale.

Înainte de protestele de marţi seara, zeci de mii de ruşi au ieşit în stradă două weekenduri consecutive, în aproximativ 100 de oraşe.

La aceste manifestaţii s-au înregistrat recorduri de arestări - la 23 ianuarie 4.000, iar la 31 ianuarie peste 5.700, potrivit OVD-Info.

”Autorităţile au depăşit un prag prin încarcerea lui Navalnîi. Faza în care îndiguiau s-a încheiat. Acum ele ar putea viza distrugerea” organizaţiei lui Navalnîi, consideră Aleksandr Baunov de la Centrul Carnegie din Moscova.

În pofida reprimării, încarcerării a multor cadre şi a liderului acestora, apropiaţi ai opozantului au promis să continue lupta.

”Acesta este doar începutul”, a subliniat pe Telegram un reprezentant al Fundaţiei împotriva corupţiei (FBK), Leonid Volkov, un rezident în Lituania.

Potrivit lui Volkov, susţinătorii opoziţiei vor ”spori presiunea asupra lui Putin” şi vor organiza ”noi adunări paşnice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.