Dirijorul Cristian Mandeal se va afla, vineri, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio şi va conduce un program dedicat integral lui Beethoven, iar solist va fi violonistul Gabriel Croitoru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Croitoru va interpreta, în al doilea concert live de anul acesta de la Sala Radio, pe vioara lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

Evenimentul va începe la ora 19:00 şi va putea fi ascultat online, pe pagina de Facebook a Orchestrelor şi Corurilor Radio, pe frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

În concert va fi prezentată uvertura singurului balet compus de Ludwig van Beethoven, „Creaturile lui Prometeu”, care a avut premera în 1808, la Viena, precum şi două romanţe semnate de compozitorul german. Concertul se va încheia cu Simfonia a IV-a, lucrare creată la rugămintea contelui Franz von Oppersdorf.

În aproximativ 50 de ani de activitate, Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu" (1991 - 2009), el a ridicat nivelul acesteia, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţionala Bască - San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento (2000 - 2003), dirijor invitat al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 - 2008), primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - 2013) şi al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007).

(Foto: Romi Drăghici)
(Foto: Romi Drăghici)

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Gabriel Croitoru a evoluat în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes şi Lyon. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China şi SUA. Începând din 2011, a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură, sub titlurile „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.