Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunţat că printre priorităţile legislative din această sesiune parlamentară se numără îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul pensiilor şi salarizării în sectorul public, în cel al achiziţiilor, corectarea legilor justiţiei. El a adăugat că vor fi respinge modificările legislative propuse de PSD în domeniul justiţiei şi proiectele care afectează aplicarea programului coaliţiei de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi începe prima sesiune parlamentară de după alegerile care au avut loc în 6 decembrie. Astăzi am avut reuniunea Biroului Executiv şi întrunirea grupurilor parlamentare. Principalul subiect de discuţie a fost cel legat de priorităţile pentru actuala sesiune parlamentară, priorităţile PNL, evident alături de colegii noştri din coaliţia de guvernare. În dezbaterile pe care le-am avut ne-am stabilit câteva obiective pentru această sesiune parlamentară. În primul rând să realizăm o asanare a proiectelor legislative. Să respingem toate proiectele legislative care au fost depuse în legislatura trecută, care sunt în diferite faze şi care evident sunt depuse în special de principalul partid de opoziţie şi care afectează posibilitatea de punere în practică a programului actualei coaliţii de guvernare. Este vorba de sute de proiecte legislative. Ştiţi foarte bine că la nivelul coaliţiei am luat decizia de a cere punct de vedere din partea noului Guvern pe aceste proiecte legislative şi ele vor intra în procedură de respingere, astfel încât să putem să oprim aceste proiecte care facă rău României”, a afirmat Ludovic Orban, luni la Parlament. 

Acesta a mai spus că ordonanţele de urgenţă emise în Executivul pe care l-a condus vor fi adoptate în forma aprobată de Guvern. De asemenea, vor fi puse în acord prevederi legislative cu deciziile CCR.

„Avem ca obiectiv adoptarea ordonanţelor de urgenţă care au fost emise de Guvernul pe care l-am condus în forma în care ele au fost adoptate şi să corectăm eventualele modificări care au fost făcute de vechea legislatură la aceste proiecte de ordonanţă şi de asemenea adoptarea ordonanţelor de urgenţă care au fost aprobate de Guvernul învestit după alegerile parlamentare. O altă priorioritate pe care ne-am stabilit-o e aceea de a rezolva punerea în acord cu Constituţia a tuturor prevederilor legislative adoptate de vechiul Parlament şi care au fost declarate neconstituţionale. E vorba de zeci de proiecte care conţin prevederi care au fost declarate neconstituţionale şi care necesită o adaptare a lor şi o punere în acord cu prevederile constituţionale”, a completat Orban. 

Liderul PNL a adăugat că prioritare sunt proiectele de lege privind bugetul de stat pe 2021.

„În ceea ce priveşte procesul legislativ, am discutat câteva priorităţi. Sigur prioritatea zero este, imediat ce Guvernul va finaliza cele două proiecte de lege, adoptarea proiectului legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Avem în vedere respingerea tuturor proiectelor legislative care au pus în pericol independenţa justiţiei, care au afectat funcţionarea instituţiilor din domeniul justiţiei, proiecte legislative iniţiate în legislatura trecută de PSD şi pe care avem ca obiectiv să le respingem de urgenţă”, a explicat Orban. 

Şeful Camerei Deputaţilor a mai precizat că în domeniul justiţiei legislaţia va respecta recomandările Comisie de la Veneţia, cele din MCV, cât şi cele ale GRECO.

„Avem în vedere corectarea legilor justiţiei şi adoptarea de proiecte de lege care să ţină cont de toate exigenţele funcţionării unei justiţii independente, ca o putere în stat de sine stătătoare, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandările Comisiei Europene cuprinse în raportul privind MCV şi de asemenea cu punctele de vedere exprimate de GRECO. Avem în vedere îmbunătăţiri legislative semnificative în domeniul pensiilor, în domeniul salarizării în sectorul public. De asemenea, avem ca prioritate adoptarea pachetului legislativ privind siguranţa, securitatea naţională. În acest domeniu este nevoie de o îmbunătăţire a legislaţiei, de adoptarea unei legislaţii care este în acord cu toate practicile şi exigenţele în domeniul de activitate”, a declarat Orban. 

Acesta a mai vorbit de o îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, astfel încât să nu mai fie tergiversate licitaţiilor, lucru care poate afecta derualea proiectelor finanţate din fonduri europene.

„Avem ca obiectiv îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, pentru că aceasta e necesară pentru fluidizarea tuturor procedurilor de achiziţie publică, având evident şi obiectivul de a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, de a stopa această tergiversare de finalizare a procedurilor de licitaţie care pot să afecteze derularea proiectelor finanţate de la nivel european din fonduri nerambursabile sau din alte resurse financiare. Nu în ultimul rând, ne propunem pentru această primă sesiune o întărire a coeziunii la nivelul coaliţiei de guvernare, o susţinere clară şi puternică a proiectelor legislative care sunt înainte de Guvern şi ne propunem ca Parlamentul să redevină locul în care societatea civilă, cetăţenii români, să participe la elaborarea proiectelor legislative, să fie implicaţi în cursul dezbaterii şi aprobării proiectelor legislative. Mai precis Parlamentul să revină la rolul firesc de autoritate fundamentală a statului, de pilon al democraţiei şi de locul în care cetăţenii grupurilor socio-profesionale, toţi partenerii sociali pot să îşi spună punctul de vedere şi pot să influenţeze în bine procedura de adoptare a legilor”, a conchis Orban.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.