Trupele internaţionale intenţionează să rămână în Afghanistan dincolo de luna mai, termenul prevăzut în acordul Statelor Unite cu insurgenţii talibani, au declarat patru oficiali ai NATO, ceea ce ar putea escalada tensiunile cu talibani care cer retragerea în totalitate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu va fi o retragere totală la sfârşitul lunii aprilie”, a spus unul dintre oficiali.

Acesta a arătat că ”nu au fost îndeplinite condiţiile”.

”Odată cu nouă administraţie americană, vor fi modificări în politică, retragerea rapidă care era prevalentă va fi modificată, am putea vedea o strategie de retragere mult mai calculată”.

La începutul anului trecut, administraţia Trump a semnat un acord cu talibanii care prevede retragerea trupelor străine până în luna mai, iar în schimb insurgenţii se angajează să îndeplinească anumite garanţii de securitate.

Trump a salutat acordul, care nu include guvernul afgan, drept sfârşitul a două decenii de război. Fostul preşedinte a redus numărul soldaţilor americani din Afganistan la 2.500, în această lună, cel mai mic începând din 2001.

În prezent sunt discutate planuri despre ceea ce se va întâmpla după luna aprilie, iar acestea vor fi un subiect majot la o importantă reuniune a NATO din luna februarie, au spus sursele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.