Susţinători ai lui Aleksei Navalnîi manifestează duminică, într-o nouă zi de proteste, cerând eliberarea opozantului încarcerat - ”Rusia mea este în închisoare!” -, în pofida unor presiuni tot mai puternice ale autorităţilor ruse, care şi-au multiplicat ameninţările cu proceduri judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Extremul Orient şi în Siberia, adunări au avut loc în mai multe oraşe - la Omsk, Vladivostok, Habarovsk, Novosibirsk şi Tomsk.

Potrivit organizaţiei nongvernamentale (ONG) OVD Info, cel puţin 261 de persoane au fost arestate de către poliţie în 261 de oraşe.

La Novosibirsk, al treilea cel mai important oraş din Rusia, organizaţia lui Navalnîi a estimat la ”aproape 10.000” numărul protestatrilor.

MII DE ARESTĂRI

La Moscova, susţinătorii lui Aleksei Navalnîi se adunau la ora loală 12.00 (11.00, ora României)  în faţa sediului serviciilor ruse de securitate FSB, în Piaţa Lubianka, unde autorităţile - care consideră aceste adunări drept ilegale - preconizau să limiteze accesul pe mai multe străzi şi să închidă şapte staţii de metrou.

Primăria Moscova a anunţat, la rândul său, că restaurantele şi magazinele din centrul capitalei rămân închise duminică şi că traseul autobuzelor a fost modificat.

Aceste adunări au loc în urma unei prime zile de manifestaţii, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de ruşi în întreaga Rusie şi care s-a soldat cu 4.000 de arestări şi deschiderea a 20 de dosare penale.

Autorităţile ruse şi-au multiplicat în zilele dinaintea manifestaţiilor de duminică avertismentele la adresa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Poliţia a ameninţatcă manifestanţii pot fi inculpaţi de ”revolte în masă”, în cazul în care adunările degenerează în violenţe.

”Jandarmul” rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor a anunţat la rândul său că va sancţiona reţele de socializare care au lăsat online mesaje care încurajează, în opinia sa, minorii să participe la manifestaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.