Cele zece zile de preşedinţie ale lui Joe Biden reprezintă un început clasic de preşedinţie, un lucru extraordinar în comparaţie cu mandatul lui Donald Trump, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost o sîptămână încărcată”, declara joi, în Biroul Oval, Joe Biden.

Noul preşedinte al Statelor Unite se eferea la cascada de decrete pe care le-a semnat de la instalarea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, vizând să demonteze în mod sistematic bilanţul lui Donald Trump - de la lupta împotriva modificărilor climatice la avort.

Însă progresul cel mai spectaculos al primelor zece de mandat a fost să le amintească americanilor că preşedinţia nu înseamnă neapărat drame zilnice.

Fără tweeturi colerice. Fără atacuri la adresa jurnaliştilor ”inamici ai poporului”.

Conferinţe de presă zilnice, riguroase - chiar plictisitoare - sunt susţinute de către specialişti despre pandemia covid-19 sau economie.

Este vorba despre un preşedinte care îşi multiplică apelurile la unitate şi care apare cu regularitate în public - dar niciodată prea mult timp şi orchestrate în mod atent.

Este vorba de asemena despre un secretar de Stat, Antony Blinken, care încearcă să le ofere asigurări diplomaţilor din întreaga lume promiţându-le că America pe care o credeau dispărută s-a întors.

Per ansamblu, schimbarea de stil este spectaculoasă. Dar care sunt învăţămintele acestui început?

COVID, COVID, COVID

Totul se rezumă, în prezent, la un virus.

Covid-19 este pe cale să facă o jumătate de milion de victime în Statele Unite. Economia americană a înregistrat în 2020 cel mai rău an din 1946, în care PIB-ul s-a contractat cu 3,5% faţă de 2019.

Preşedinţia lui Bien va depinde în mare măsură de lunile viitoare.

În cazul în care campania de vaccinare se accelrează, iar economia îşi revine rapid, Biden ar putea transforma dezastrul în triumf. O ieşire lentă şi incertă din pandemie ar putea, din contră, să fiensarcina unui mandat.

”Succesul restului depinde de asta”, subliniază Mark Carl Rom, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Georgetown.

Preşedintele democrat, care a preconizat o accelerare foarte semnificativă a ritmului vaccinării până în vară, va fi supus foarte rapid unui test foarte simplu, apreciază el - ”se vor putea duce oameni la plajă fără frica de a se îmbolnăvi?”.

CĂUTAREA UNITĂŢII

Ales în baza promisunii unităţii după un mandat Trump care a scindat America în două, Joe Biden subliniază cuvântul ”unitate” cu orice ocazie.

Iar de la instalarea sa la numărul 1.600, pe Pennsylvania Avenue, el evită confruntările directe cu republicanii pe tema gestionării sensibile a inculpării (”impeachment”) predecesorului său, de exemplu.

Însă America rămâne profund împărţită, iar unele voci se ridică deja să sublinieze că incantaţiile nu sunt de ajuns. Ele subliniază că Biden nu a numit nicio personalitate republicană de prim plan în Guvernul său.

Seria de decrete, care-i permit preşedintelui să tranşeze cu o simplă semnătură, fără să treacă prin Congres, au alimentat, de asemenea, critici, răspândite printr-un editorial usturător în The New York Times (NYT).

Primul test mare este planul de urgenţă în valoare de 1.900 de miliarde de dolari destinat ajutării primei puteri mondiale să înfrunte ravagiile covid-19.

Obiectivul afişat al lui Joe Biden este o adoptare a textului cu voturi republicane şi democrate. Însă blocajele sunt reale şi ar putea să aibă loc, într-un final, o adoptare ”cu forcepsul”, doar cu voturile taberei sale.

Casa Albă subliniază neîncetat că ea crede într-un acord şi că Joe Biden, care a fost timp de peste 35 de ani senator, este cel mai bine plasat în acest exerciţiu delicat.

Deocamdată, la începutul mandatului său, la doar câteva săptămâni de la şocul violenţelor sângeroase de la Capitoliu, joe Biden are vântul în pupa.

Potrivit unui sondaj Monmouth University publicat săptămâna aceasta, cota popularităţii sale este de 54%. La plecare, cota lui Donald Trump era, potrivit Gallup, de 34%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.