Fostul preşedinte american Donald Trump l-a primit pe liderul minorităţii republicane în Camera Reprezentanţilor Kevin McCarthy la luxoasa sa reşedinţă Mar-a-Lago din Florida - un semn al influenţei sale în tabăra republicană, în pofida criticilor acesteia cu privire la rolul pe care l-a jucat în violenţele de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi şi din cauza cărora a fost inculpat de ”incitare la insurecţie” în Congres - şi s-a angajat să ajute Partidul Republican în viitoarele alegeri de la jumătate de mandat, în 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşdintele Trump s-a angajat să-i ajute pe republicanii din Camera (Reprezentanţilor) şi Senat în 2022, în viitoarele alegeri”, a anunţat într-un comunicat Kevin McCarthy.

”O mişcare conservatoare unită va consolida legăturile între cetăţenii noştri şi va apăra valorile fondatoare ale ţării noastre”, apreciază el.

Acest ton sunt opusul declaraţiilor aceluiaşi McCarthy care aprecia, la 13 ianuarie, că miliardarul newyorkez poartă ”o responsabilitate în atacul” asupra sediului Congresului.

”Popularitatea preşedintelui Trump nu a fost niciodată mai puternică decât acum, iar susţinerea sa valorează, poate, mai mult decât vreodată anterior”, proclamă un grup de susţinere a miliardarului - ”Save America” -, care a anunţat într-un comunicat această întâlnire.

Cele două comunicate sunt însoţite de o imagine în care apar Donald Trump şi Kevin McCarthy zâmbind, fără să poarte mască. într-un salon luxos, la Mar-a-Lago, în Florida.

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ”a acceptat” să ajute ”Partidul Republican să recucerească majoritatea în Camera” Reprezentanţilor, anunţă ”Save America”, un Comitet de Acţiune Politică (PAC) al fostului preşedinte.

Donald Trump a fost inculpat la 13 ianuarie de către Camera Reprezentanţilor cu privire la ”incitare la insurecţie” în violenţele de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi.

La 6 ianuarie, Trump era încă preşedinte atunci când s-a adresat, în faţa Casei Albe, câtorva mii de susţinători reuniţi pentru a denunţa rezultatul alegerilor prezidenţiale, în timp ce congresmenii se reuneau pentru a certifica victoria lui Joe Biden.

”Voi nu veţi recuceri niciodată ţara noastră dacă sunteţi slabi. Trebuie săvă arătaţi forţa şi trebuie să fiţi puternici”, le spunea el, după care unii dintre ei au atacat capitoliul.

Aceste violenţe sângeroase au şocat Statele Unite şi lumea.

Zece republicani din Camera Reprezentanţilor au votat în favoarea inculpării (”impeachment”) lui Trump, însă nu şi McCarthy, care aprecia că o inculpare a acestuia atât de aproape de finalul mandatului ar fi ”o eroare” şi pleda în favoarea unei moţiuni de cenzură.

Procesul în vederea destituirii lui Trump urmează să înceapă la 9 februarie în Senat, unde acesta are, pentru moment, bune şanse să fie achitat.

Liderul minorităţii republicane în Camera superioară Mitch McConnell a anunţat că nu exclude să-l condamne şi a subliniat săptămâna aceasta că nu a mai vorbit cu Trump de la jumătatea lui decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.