Forţele irakiene l-au ucis pe Abu Yasser al-Issawi, liderul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak, din care mai supravieţuiesc doar celule clandestine, în urma înfrângerii militare a organizaţiei în această ţară, a anunţat premierul irakian Mustafa al-Kazimi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefului Guvernului irakian a făcut acest anunţ la exact o săptămână după un dublu atentat sinucigaş sângeros într-o piaţă din Bagdad, revendicat de SI, care a şocat profund opinia publică în ţară.

Irakul nu a mai fost vizat de asemenea atacuri în centrul capitalei sale de peste trei ani.

Abu Yasser al-Issawi era, potrivit unor experţi, un membru de rang înalt al organizaţiei jihadiste - care a deţinut o vreme controlul asupra unei treimi din suprafaţa ţării şi asupra unor  porţiuni largi din teritoriul Siriei - dar care este redusă în prezent, în Irak, la celule ascunse în zone deşertice şi muntoase.

Coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite a efectuat ”cinci raiduri aeriene şi a ucis cel puţin zece jihadişti în provincia Kirkuk, la nord de Bagdad, declarau miercuri surse din domeniul securităţii pentru AFP.

Al-Issawi se află, dă asigurări un militar irakian de rang înalt, între victimele acestor raiduri, pe care coaliţia internaţională continuă să le efectueze împotriva jihadiştilor, care îşi păstrează capacitatea de a comite atacuri de mică anvergură, dar sângeroase.

Acest militar de rang înalt precizează, sub protecţia anonimatului, că Abu Yasser al-Issawi -  Jabbar Salman Ali al-Issawi pe adevăratul său nume - este un irakian originar de la Fallujah (vest), care a fost ”emirul” regiunii de nord a Bagdadului, iar apoi al nord-vestului sirian.

”Am promis acest lucru şi mi-am ţinut promisiunea. Răspunsul nostru împotriva SI a fost un trăsnet”, a scris joi seara, pe Twitter, Mustafa al-Kazimi, care a anunţat moartea lui Abu Yasser al-Issawi.

”Eroicele noastre forţe armate l-au eliminat pe comandantul Daesh (acronimul arab al SI) Abu Yasser al-Issaui într-o operaţiune a serviciilor de informaţii”, a anunţat el, citat de Reuters.

Al-Issawi pretindea că este ”vice-califul” Statului Islamic, potrivit premierului irakian.

Asupra Bagdadului se exercită presiuni să prezinte opiniei publice rezultate ale ”războiului său împotriva terorismului”.

Strada cere ca jihadiştii fugari să fie uciţi şi ca cei care au fost condamnaţi la moarte să fie executaţi cât mai rapid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.