Guvernul american a emis pentru prima oară un buletin de alertă antiteroristă consacrat ameninţărilor reprezentate de către ”extremişti” care se opun preşedinţiei lui Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile judiciare anunţat, în acelaşi timp, miercuri, inculparea unui susţinător al lui Donald Trump, după descoperirea în întreprinderea acestuia a cinci bombe artizanale pe care intenţiona, potrivit actului inculpării, să le folosească împotriva democraţilor.

Departamentul Securităţii Interne a dat însă asigurări că buletinul său de alertă nu este motivat de ”informaţii despre un complot credibil specific”. El vizează, mai general, o ”atmosferă de ameninţări sporite” pe întregul teritoriu al Statelor Unite şi care este susceptibilă să dureze mai multe săptămâni.

”Informaţii sugerează că extremişti violenţi care au obiecţii faţă de exercitarea autorităţii guvernamentale şi tranziţia prezidenţială, dar şi alte nemulţumiri alimentate de versiuni mincinoase, ar putea continua să se mobilizeze şi să incite la comiterea unor violenţe”, se arată în buletin.

Acest departament uriaş, înfiinţat după atentatele de 11 septembrie 2001, publică cu regularitate acest tipde avertisment, însă vizând, de obicei, ameninţăristrăine şi mai ales jihadiste.

Aceasta este prima oară când un buletin de alertă antiteroristă vizează o ameninţare internă, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al departamentului.

Această întorsătură reflectă discursul lui Joe Biden care, la învestirea sa la 20 ianuarie, a jurat ”să învingă supremaţia albilor şi terorismul intern”.

”FURIE”

”Sunt bucuros să văd că departamentul recunoaşte deplin ameninţarea reprezentată de extrema dreaptă violentă”, care a fost ”încurajată în ultimii patru ani”, a salutat alesul democrat Bennie Thompson, care conduce Comisia însărcinată cu Securitatea Internă în Camera Reprezentanţilor.

Fostul preşedinte republican Donald Trump a fost acuzat cu regularitate de faptul că a dat dovadă de complezenţă faţă de dreapta radicală, în contextul în care unii dintre membrii acesteia s-au aflat în prima linie la asaltul sângeros al susţinătorilor miliardarului la Capitoliu, la 6 ianuarie.

Buletinul publicat miercuri - valid până la 30 aprilie - se fereşte să folosească etichete politice.

El relevă însă faptul că extremişti animaţi de mai multe motivaţii - şi mai ales de ”furia faţă de restricţiile impuse din cauza covid-19 şi rezultatul alegerilor” prezidenţiale au complotat deja în 2020, iar uneori au atacat clădiri oficiale.

Unii ”ar putea să fi fost galvanizaţi de pătrunderea în Capitoliu”, se arată în buletin.

Departamentul se declară hotărât să apere ”infrastructurile critice” şi ”populaţiile care ar putea fi luate drept ţintă din cauza religiei, rasei, originii, identităţii sau opiniei lor politice”.

Luni, Pentagonul a anunţat că mii de militari din cadrul Gărzii Naţionale desfăşuraţi la depunerea jurământului lui Joe Biden vor rămâne în Washington până în martie, în urma unor noi ameninţări.

”ATACAREA DEMOCRAŢILOR”

În paralel, autorităţile judiciare au desfăşurat mijloace importante în vederea găsirii autorilor atacului la sediul Congresului.

Peste 150 de persoane aufost inculpate de către justiţia federală, inclusiv trei membriai unei miliţii de extremă dreapta, inculpaţi cu privire la ”conspiraţie şi răzvrătire”.

În alt dosar, separat, Departamentul Justiţiei a anunţat miercuri inculparea lui Ian Benjamin Rogers, un mecanic californian în vârstă de 43 de ani, cu legături cu o miliţie de extremă dreapta.

În cadrul unor percheziţii la întreprinderea sa, agenţi au descoperit cinci bombe artizanale, material în vederea fabricării altor bombe şi aproximativ 50 de arme de foc, a anunţat procurorul David Anderson.

Potrivit unui raport de anchetă, mesaje lăsate pe telefonul său mobil arată că el este convins de acuzaţiile de fraude electorale agitate - fără probe -  de către Donald Trump, cu scopul de a refuza să-şi recunoască înfrângerea.

Aceste mesaje arată ”intenţia sa de a ataca democraţi şi locuri asociate democraţilor, cu scopul de a încerca să-l menţină pe Donald Trump la putere”, se arată în document.

Între ţintele avute în vedere se află biroul guvernatorului democrat al Californiei Gavin Newson sau sediile Twitter şi Facebook, care i-au interzis accesul fostului preşedinte american la reţelele lor de socializare.

Un membru al unei miliţii armate, Ty Garbin, a pledat vinovat, tot miercuri, de faptul că a complotat anul trecut în vederea răpirii guvernatoarei democrate a Michiganului Gretchen Whitmer, foarte criticată de către dreapta radicală din cauza măsurilor de izolare pe care le-a impus din cauza pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.