Simona Halep a ajuns în această săptămână la şapte ani de când se află neîntrerupt în Top 10 WTA. Săptămâna consecutivă cu numărul 346 între cele mai bune jucătoare din lume o găseşte pe Halep aproape de finalul carantinei, la Adelaide, înaintea Australian Open.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doar Martina Navratilova (1.000), Chris Evert (746), Stefanie Graf (625), Gabriela Sabatini (508), Pam Shriver (458), Arantxa Sanchez-Vicario (429) şi Hana Mandlikova (421) au mai multe săptămâni la rând în Top 10 WTA. Niciuna dintre ele nu se mai află în activitate.

Din rândul jucătoarelor active, Karolina Pliskova (209 de săptămâni la rând, din 12 septembrie  2016) şi Elina Svitolina (173, din 22 mai, 2017) sunt cele mai "apropiate" de Halep.

"Această veste este uriaşă, este o onoare. Asta mă va face să zâmbesc toată ziua, astăzi, poate toată săptămâna”, a declarat Halep, într-un interviu acordat WTA Insider.

Halep a intrat în Top 10 WTA la 27 ianuarie 2014, iar pe locul I WTA a fost 64 de săptămâni.

"Mentalitatea mea de jucătoare a fost tot timpul că trebuie să fiu permanent suficient de bună pentru a obţine rezultate. Nu m-am concentrat pe turnee sau grand slam-uri. M-am concentrat în fiecare săptămână pe muncă, în fiecare an, pentru a mă dedica acestui sport. Tot ce am făcut de când aveam 14 ani a fost pentru tenis, iar accentul meu a fost să văd cât de bună pot fi. Caut perfecţiunea, asta e sigur. Dar, în acelaşi timp, ştiu că perfecţiunea nu există. Aşadar, am putut să-mi accept imperfecţiunea de multe ori şi am încercat să o apropii de perfecţiune. Poate faptul că am tins tot timpul spre perfecţiune m-a făcut să-mi împing limitele mai sus”, a spus sportiva română.

Prezentăm integral interviul acordat de Simona Halep pentru WTA Insider:

- Cum merge carantina?

- Sunt bine. Lucrurile sunt foarte bune aici, în Adelaide. Avem condiţii bune. Pot spune că este un pic mai dificil pentru că atunci când joci un turneu poţi sta toată ziua la terenuri, deci nu eşti obligat să petreci toată ziua în cameră dacă rămâi la terenuri. Deci, acest lucru este mai dificil. Dar ştim cu toţii restricţiile şi că, dacă cineva este testat pozitiv în avion, întregul avion trebuie să se izoleze şi trebuie să schimbăm hotelul, lucru de care m-am speriat puţin la început. Chiar dacă o singură persoană este pozitivă în avion, ştiam că aici, în Australia de Sud, ne vor muta la un hotel, întregul avion, nu doar apropiaţii sau o secţiune a avionului. Aşa că am fost puţin stresată în legătură cu asta, trebuie să recunosc. Dar am avut noroc, foarte mult noroc, că nimeni nu a avut rezultate pozitive în avion şi am putut petrece întreaga carantină în mod normal.

- Cum se compară pregătirea din această pauză competiţională cu cele din alţi ani?

- Am păstrat acelaşi program ca de obicei. Am făcut o pauză mai lungă după Paris, în octombrie, şi apoi am vrut să încep pregătirea la începutul lunii noiembrie, dar am făcut Covid. A trebuit să stau (acasă) ceva mai mult. Nu am fost rău. Am avut simptome uşoare, chiar la început. Deci am fost ok. Aşa că am început la mijlocul lunii noiembrie. Am avut vreo opt săptămâni, ceea ce este mai lung decât în mod normal, dar nu am simţit că este prea lung. Am simţit că e ok. Ceea ce a fost ciudat a fost că am stat acasă în primele două săptămâni ale lunii ianuarie. De 15 ani nu am fost acasă în ianuarie. Am văzut un pic de zăpadă, am petrecut Crăciunul şi Revelionul cu familia şi după aceea am plecat câteva zile la Constanţa. A fost buine. Pot să iau lucrurile pozitive din asta.

- Până în prezent, ştiinţa ne spune că pot exista efecte pe termen lung ale Covid, care i-ar putea afecta pe sportivii de înaltă performanţă. Ai avut ocazia să faci vreun test în acest sens?

- Am fost bine. Am făcut toate controalele pentru plămâni şi inimă, pentru că trebuia să avem o ecografie a inimii ca să ne putem întoarce să jucăm. Am făcut totul şi nimic nu s-a schimbat. Totul e bine.

- Având în vedere perioada mai lungă de pauză şi carantina de două săptămâni, te simţi revigorată în timp ce te pregăteşti pentru începutul sezonului?

- Pot spune că sunt revigorată. Pauza a fost bună pentru că am avut aproape zece ani în care am jucat în fiecare săptămână, în fiecare lună. Aşadar, această pauză mi-a fost de ajutor, pentru mintea mea. Desigur, nu mă pot aştepta la maximum, deoarece aceasta este prima dată când am experimentat acest lucru. Nu am jucat atâtea turnee anul trecut şi acum avem un grand slam în faţă. Deci, nu sunt sigură cum va fi, dar starea mea de spirit, fiinţa mea, sunt revigorate. Sunt gata să încep noul an.

- Anul trecut, ai început bine sezonul bine, cu o calificare în semifinale la Australian Open şi cu un titlu la Dubai. Apoi a venit oprirea competiţiilor din cauza pandemiei, dar, când ai revenit, ai avut o serie de 17 meciuri câştigate la rând. Ţi-a dat asta încredere înainte de a începe sezonul după o altă pauză lungă?

- Da, îmi dă încredere faptul că am putut să revin şi să câştig atâtea meciuri la rând în turnee grele, chiar dacă nu am jucat mai multe luni. Aşa că pot spune că am ceva încredere. Dar acum este puţin diferit. Este un an nou, toată lumea este mai bine pregătită şi psihic, deci cred că provocarea este mai mare. Dar sunt încrezătoare.

- Care sunt obiectivele tale în acest sezon?

- Ambiţia, pot spune, este pentru fiecare turneu pe care îl joc. Întotdeauna am spus că fiecare turneu este important pentru mine şi că nu consider că unele turnee sunt mai importante decât celelalte. Deci, când merg la un turneu, vreau să dau sută la sută. Dar acum nu ştii ce se va întâmpla săptămâna viitoare, aşa că trebuie să fii concentrat suta la sută pentru ceea ce ai în acea săptămână. Am învăţat de anul trecut că trebuie să trăieşti în fiecare zi. Obiectivul principal este o medalie la Jocurile Olimpice, să merg acolo şi să pot concura la cel mai înalt nivel, dar fiecare turneu este un obiectiv pentru mine anul acesta.

- Creează asta presiune? Ideea că trebuie să joci extraordinar în fiecare săptămână din cauza incertitudinii cu privire la următoarea?

- Presiunea este cauzată de faptul că ai aşteptări în fiecare săptămână şi spui OK, trebuie să joc săptămâna asta la sută la sută. Acesta este singurul lucru la care trebuie să te aştepţi de la tine, deoarece la acest nivel te aştepţi să dai tot ce ai mai bun pe teren de fiecare dată. Dar, în acelaşi timp, am aproape 30 de ani. Am petrecut şase până la şapte ani la vârf. Pot să fac faţă acestei presiuni şi să fiu puţin în modul relaxare şi să spun că este un bonus ceea ce vine.

- Jucând cu acea aşteptare şi presiune, cum ai învăţat de-a lungul anilor să te relaxezi şi să-ţi iei mintea de la tenis pentru a rămâne proaspătă?

- Cred că e experienţa dobândită de-a lungul anilor. Momentele grele în care am învăţat că fiecare clipă este importantă şi, chiar dacă se întâmplă ceva cu adevărat rău, cum ar fi pierderea unui meci uşor sau finala unui grand slam, dacă îţi scuturi capul şi te trezeşti a doua zi dimineaţa pentru a continua să munceşti, există şanse mai mari de a deveni mai bun. Dacă rămâi şi te plângi de acel meci şi de acel moment pe care l-ai avut în acel meci, atunci faci câţiva paşi înapoi. Nu este bine în opinia mea să analizăm atât de mult negativul. Trebuie să o iei aşa cum este, să analizezi ce a mers prost şi să faci a doua zi un pic mai bine. Dacă nu renunţi în momentele grele, experienţa şi încrederea ta cresc. Cred că toate aceste lucruri mi-au arătat că, dacă nu mă las şi mă trezesc a doua zi dimineaţa şi mă duc din nou la muncă, mă ajută să devin mia bună. Asta m-a ajutat să rămân acolo.

- Ce aştepţi cel mai mult cu nerăbdare când se va termina carantina săptămâna aceasta?

- Ash (Barty) vine vineri şi vom juca un meci. Abia aştept asta, deoarece înseamnă că voi fi terminat carantina (râde). Abia aştept asta. De două săptămâni mi-am văzut doar echipa. Mă aştept să fie puţin ciudat pentru săptămâna viitoare, deoarece va fi aglomerat şi voi reveni la viaţa normală. A avea un meci oficial după ce te-ai antrenat doar cu o jucătoare timp de două săptămâni va fi interesant pentru toată lumea. Dar mă aştept şi la vremuri bune, pentru că aici vom fi liberi să facem totul. Putem merge să mâncăm la restaurante, ceea ce ne-a lipsit în timpul turneelor. Ne-a lipsit foarte mult. Putem merge la cumpărături. Picioarele şi mâinile îmi ard deja (râde). Mă aştept la un parcurs bun. Nu ştii niciodată rezultatele, dar măcar ştiu că va fi un moment bun.

Simona Halep, locul 2 WTA, va disputa primul ei meci din 2021 împotriva liderului WTA, australianca Ashleigh Barty. Partida va avea loc, vineri, în cadrul turneului demonstrativ de la Adelaide.

După acest turneu, jucătorii şi jucătoarele vor pleca la Melbourne, unde vor participa la turneele dinaintea Australian Open.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.