Regiunea spaniolă Granada (sud) a fost zguduită în noaptea de marţi spre miercuri de mai multe cutremure, care nu s-au soldat nici cu răniţi şi nici cu pagube materiale importante, dar care l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să facă un apel la calm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai multe cutremure au zguduit din nou Granada în această noapte (de marţi spre miercuri). Înţeleg îngrijorarea miilor de oameni. este momentul să ne păstrăm calmul şi să urmăm indicaţiile serviciilor de salvare”, a scris în noaptea de marţi spre miercuri pe Twitter Perdro Sanchez.

Imagini postate pe reţele de socializare surprind locuitori îmbrăcaţi cu haine groase peste pijama, ieşiţi noaptea pe stradă, în pofida unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii din cauza pandemiei covid-19.

Potrivit Institutului Geografic naţional spaniol (IGN), trei cutremure resimţite marţi noaptea la Granada şi în regiune au avut magnitudini cuprinse între 4 şi 4,5.

Un seism de magnitudinea 4,4 a fost resimţit sâmbătă la Atarfe şi Santa Fe.

De la începutul lui decembrie, aproape 300 de cutremure au fost înregistrate în regiune, potrivit institutului, dintre care aproximativ 40 au fost resimţite de către populaţie.

Câteva pagube au fost constatate după cutremurul de sâmbătă - fisuri în tencuială şi obiecte care au căzut, la nivelul epicentrului, potrivit institutului.

Însă această ”activitate seismică este obişnuită” în regiune, precizează IGN, ”mai ales înăuntrul zonei centrale a Cordilleras Béticas”, un masiv muntos din sudul Spaniei care înregistrează cea mai importantă activitate seismică din Peninsula Iberică, din cauza ”convergenţei între placa africană şi eurasiatică”.

”Seismele superficiale de magnitidine mică şi moderată” sunt numeroase în regiune, însă unele au ”uneori o intensitate semnificativă”, potrivit institutului.

Primarul Granadei Luis Salvador a evocat o situaţie ”îngrijorătoare” şi a declarat că ”înţelege frica populaţiei”, însă a îndemnat miercuri la ”calm”, deoarece aceste ”cutremure repetate (...) permit evitarea unui cutremur mai intens şi mai devastator”, a declarat el la televiziunea naţională spaniolă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.