Un recurs cu privire la constituţionalitate, depus de către un ales republican, în vederea opririi organizării procesului în vederea destituirii lui Donald Trump a fost respins - cu 55 la 45 de voturi - de către Senatul american, care a primit actul inculpării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci senatori republicani au votat alături de toţi senatorii democraţi şi au respins marţi această moţiune depusă de către senatorul republican Rand Paul, care estimează că acest vot ar prefigura votul final în vederea destiturii lui Donald Trump.

Trump poate fi condamnat prin votul unei majorităţi de două treimi.

În actualul raport de forţe din Senat este necesar ca 17 senatori republicani să voteze împreună cu democraţii pentru ca Donald Trump să fie condamnat cu privire la faptul că şi-a îndemnat susţinărtorii la ”insurecţie” la 6 ianuarie, în violenţele de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi.

Numeroşi parlamentari republicani şi-au exprimat opoziţia faţă de acest proces, pe care-l consideră neconstituţional, întrcât Donald Trump nu se mai află în funcţie.

Acest argument este ”complet eronat”, subliniază liderul majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer.

Senatorul din Kentucky Rand Paul a preconizat că moţiunea sa avea să arate că nu există cele 67 de voturi necesare în vederea unei condamnări a lui Trump.

Însă unii dintre republicani consideră că problema constituţionalităţii procedurii nu are nicio legătură cu problema vinei lui Trump.

Procesul în vederea unei destituiri - în urma căruia fostul locatar al Casei Albe ar putea fi declarat ineligibil - urmeză să înceapă la 9 februarie în Senat, unde cei 100 de senatori se transformă în juraţi pe timpul procedurii.

Zece membri republicani ai Camerei Reprezentanţilor s-au pronunţat la 13 ianuarie în favoarea inculpării (impeachment) lui Trump, care a devenit primul preşedinte din istoria Americii inculpat de două ori.

Liderul minorităţii republicane din Senat Mitch McConnell şi alţi aleşi din cadrul Partidului Republican au condamnat violenţele de la Capitoliu, iar unii dintre ei îl consideră pe miliardarul newyorkez vinovat de aceste revolte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.