Raluca Turcan a avut marţi o videoconferinţă cu reprezentanţii tuturor agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru plăţi şi inspecţie socială privind campania naţională de evaluare a beneficiilor de asistenţă socială. Ministrul Muncii a precizat că a sollicitat reprezentanţilor agenţiilor judeţene să comunice zilnic rezultatele discuţiilor pe care le au, în teren, cu beneficiarii de ajutor social, pentru a putea avea curând o evaluare naţională pe categorii de grupuri vulnerabile. „În România sunt 170.000 de titulari de venit minim garantat, dar numărul total al beneficiarilor reali este de peste 413.000: 257.000 sunt adulţi, dintre care 120.000 sunt persoane apte de muncă, 32.000 au vârsta peste 65 de ani şi 156 000 sunt copii, iar dintre aceştia 55.000 au vârsta sub 7 ani”, a mai spus Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În România sunt 170.000 de titulari de venit minim garantat, dar numărul total al beneficiarilor reali este de peste 413.000: 257.000 sunt adulţi, dintre care 120.000 sunt persoane apte de muncă, 32.000 au vârsta peste 65 de ani şi 156 000 sunt copii, iar dintre aceştia 55.000 au vârsta sub 7 ani. Aceasta este realitatea din România în momentul în care dăm startul campaniei naţionale de evaluare a beneficiilor de asistenţă socială.
 
- Alături de Maria Mareş, preşedinta ANOFM, Lăcrămioara Corcheş, secretar general ANOFM şi Diana Borş, director general ANPIS, am participat astăzi la o videoconferinţă cu reprezentanţii tuturor agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi pentru plăţi şi inspecţie socială, pentru a discuta despre obiectivele acestei campanii şi despre etapele ulterioare.
 
- În primul rând, urmărim prin această campanie naţională să identificăm persoanele cu adevărat vulnerabile şi să le oferim sprijin în acord cu nevoile lor. I-am rugat pe reprezentanţii agenţiilor judeţene să noteze şi să semnaleze cu minuţiozitate toate cazurile în care este necesară intervenţie de urgenţă, asistenţă medicală sau suport pentru integrarea copiilor în sistemul educaţional. I-am rugat pe cei care vor face parte din aceste echipe să aibă o abordare empatică, pentru că multe dintre familiile beneficiare de ajutor social se confruntă cu situaţii dramatice. Plecând de la informaţiile obţinute din teren, vom putea oferi pachete integrate de sprijin atât pentru adulţi, cât şi pentru copiii din familiile vulnerabile.
 
- În al doilea rând, prin implicarea AJOFM-urilor vom putea acorda consiliere acelor beneficiari de venit minim garantat care sunt apţi de muncă şi le vom facilita accesul la un loc de muncă oferit de angajatorii locali. În acest moment 30% din locurile de muncă existente la nivel naţional sunt pentru necalificaţi, dar ne propunem ca, în timp scurt, să oferim sprijin pentru obţinerea unei calificări prin acces la cursuri de formare. Un loc de muncă înseamnă la vârsta activă, un salariu şi la bătrâneţe, o pensie – adică un nivel de trai mai bun decât cel oferit de ajutorul social.
 
Acesta este motivul pentru care am solicitat reprezentanţilor AJOFM-urilor să facă o evidenţă a tuturor locurilor de muncă disponibile pe plan local care ar putea fi ocupate de actualii beneficiari de ajutor social şi să le prezinte acestora. De asemenea, le-am solicitat şi o evaluare a cursurilor de calificare accesibile în acest moment, pentru a vedea în ce măsură putem facilita accesul pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor sociali care îşi doresc să obţină o calificare şi un loc de muncă mai stabil şi mai bine plătit.
 
- Am stabilit cu reprezentanţii agenţiilor judeţene să comunice zilnic rezultatele discuţiilor pe care le au, în teren, cu beneficiarii de ajutor social, pentru a putea avea curând o evaluare naţională pe categorii de grupuri vulnerabile. Este o etapă care va permite ulterior o intervenţie a statului mai eficientă şi mai ţintită, în funcţie de nevoile reale ale oamenilor.
 
- Ştiu că această campanie a generat emoţie în spaţiul public. Tocmai de aceea, spun limpede că sensul ei NU este să priveze oamenii vulnerabili de ajutor din partea statului. Dimpotrivă, statul trebuie să devină mai eficient şi mai util pentru oamenii vulnerabili, prin sprijinul pe care îl acordă. În cazul de faţă, acces la educaţie, la servicii de sănătate şi la un nivel de trai decent pentru acei 156.000 de copii care trăiesc acum din ajutor social, locuri de muncă pentru cei 120 000 de beneficiari care pot munci, servicii medicale şi acoperirea nevoilor de trai pentru cei 32.000 de vârstnici care trăiesc acum cu o sumă medie de 200 de lei pe lună, cât e ajutorul de la stat şi care nu pot beneficia nici măcar de pensie socială”, a scris Raluca Turcan marţi pe Facebook. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.