Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut discuţii tehnice privind îndeplinirea de către autorităţile române a recomandărilor din rapoartele MCV, prezentând şi obiectivele Ministerului pentru 2021, între care transmiterea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale până la sfârşitul lunii februarie şi a proiectelor de legi ale justiţiei, până la finalul lunii aprilie. "MCV a fost foarte important pentru noi şi ne-a ajutat. Este esenţial ca toţi actorii implicaţi să înţeleagă necesitatea îndeplinirii recomandărilor MCV şi a continuării evaluării României în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept”, a afirmat Ion.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În continuarea dialogului cu Comisia Europeană (COM) în context MCV, la 25 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian ION, a discutat, la nivel tehnic, cu echipa responsabilă de gestionarea acestui dosar, la nivelul instituţiei europene. Discuţiile s-au concentrat asupra stadiului îndeplinirii de către autorităţile române a recomandărilor formulate în rapoartele MCV", a transmis Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, el a prezentat obiectivele Ministerului Justiţiei pentru acest an: transmiterea către Guvern, spre adoptare, a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, până la sfârşitul lunii februarie 2021, finalizarea şi transmiterea, spre adoptare, Guvernului, a celor trei proiecte ale legilor justiţiei, până la finalul lunii aprilie 2021, elaborarea proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, pentru a le pune în acord cu deciziile CCR, în cursul acestui an.

De asemenea, împreună cu CSM, PICCJ şi ICCJ va fi elaborat un plan pentru administrarea resurselor din sistem, precum şi "un document comprehensiv care să cuprindă măsurile necesare pentru buna administrare a sistemului judiciar", pentru următorii doi ani. Elaborarea noii Strategii Naţionale Anticorupţie şi consolidarea ANABI şi ANI se înscriu, de asemenea, printre priorităţile Ministerului Justiţiei.

"MCV a fost foarte important pentru noi şi ne-a ajutat. Este esenţial ca toţi actorii implicaţi să înţeleagă necesitatea îndeplinirii recomandărilor MCV şi a continuării evaluării României în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept”, a declarat ministrul Justiţiei, citat în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, Comisia a indicat elementele care trebuie să caracterizeze acţiunile din perioada următoare: coerenţa noilor reglementări – evitarea contradicţiilor şi luarea în considerare a recomandărilor partenerilor externi, contextul în care acestea urmează a fi elaborate şi aprobate – scopul trebuie să fie asigurarea stabilităţii şi ireversibilităţii progreselor, precum şi consultarea sistemului judiciar, a societăţii civile şi a partenerilor externi (Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.