Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis un mesaj de Ziua Unirii Principatelor, în care a subliniat că România a avut „conducători vizionari care ne-au creat ca neam şi au rămas în istorie prin faptele lor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mesajul ministrului a fost publicat duminică pe pagina de Facebook.

„Astăzi sărbătorim Mica Unire, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Valahiei (Ţara Românească), după ce la data de 5 ianuarie 1859 fusese ales ca domnitor al Moldovei. A fost ziua în care, la zece ani de la  Revoluţia din 1848-1849, dorinţele românilor de unire într-un stat independent se împlineau. Unirea a fost consolidată însă de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, după înlăturarea de la putere a lui Alexandru Ioan Cuza în 1866, iar constituţia adoptată în acest an a denumit noul stat România”, a spus el.

Gheorghiu a subliniat că „24 ianuarie este o zi importantă pentru români şi ne-o amintim an de an, pentru că unirea celor două principate române a reprezentat un prim pas important către formarea şi consolidarea statului modern român. A fost momentul de la care au început reformele administrative, politice, economice şi sociale sub conducerea noului domnitor. România a avut conducători vizionari care ne-au creat ca neam şi au rămas în istorie prin faptele lor. Îi cinstim an de an pentru moştenirea lăsată şi o transmitem mai departe generaţiilor viitoare”.

Duminică se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, iar în mai multe oraşe din ţară au loc ceremonii militare şi religioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.