Preşedintele american Joe Biden a discutat vineri, în primele convorbiri internaţionale susţinute ca şef de stat, cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau, despre oleoductul Keystone XL, şi cu omologul mexican Andrés Manuel López Obrador, despre migraţie, Covid şi cooperare bilaterală, relatează NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri seară, secretarul de presă de la Casa Albă a anunţat că Biden va avea primele convorbiri internaţionale, vineri. Jen Psaki a declarat că preşedintele va discuta mai întâi cu partenerii şi aliaţii şi că, pentru moment, nu are în plan să ia legătura cu omologul rus Vladimir Putin.

Justin Trudeau şi-a exprimat public, miercuri, „dezamăgirea” pentru decizia lui Biden de a emite un ordin executiv privind oprirea construcţiei oleoductului Keystone XL. Acesta a fost unul dintre primele acte semate de preşedinte miercuri.

Proiectul, îndelung disputat, ar fi urmat să transporte 800.000 de barili de petrol pe zi din Alberta pe coasta Golfului Texas, trecând prin Montana, Dakota de Sud, Nebraska, Kansas şi Oklahoma.

În discuţia lor privată, potrivit unui oficial din guvernul canadian, citat de Associated Press, Biden i-a spus lui Trudeau că prin semnarea ordinului a respectat o promisiune din campanie - de a opri construirea oleoductului. Oficialul a dorit să rămână anonim.

Biden a vorbit şi cu López Obrador, vineri, la câteva zile după ce preşedintele mexican a acuzat Departamentul american de Combatere a Drogurilor că a fabricat acuzaţii de trafic aduse fostului ministru mexican

Mexicul a cerut recent repatrierea fostului ministru, Salvador Cienfuegos, arestat la Los Angeles în octombrie, ameninţând că va restricţiona accesul agenţilor ameicani în Mexic dacă acest lucru nu se va întâmpla. Procurorii americani au fost de acord să renunţe la acuzaţii şi să îl predea pe Cienfuegos Mexicului. Totuşi, Mexicul a aprobat o lege prin care restricţionează accesul agenţilor străini şi prin care le este înlăturată imunitatea.

López Obrador a transmis, într-un comunicat, că discuţia cu Biden a fost „prietenoasă şi respectuoasă”.

Trudeau le-a spus reporterilor înainte de conversaţia de vineri că nu va permite ca dezacordul lui cu Biden asupra proiectului să devină sursă de tensiuni în relaţia Canada-SUA. Proiectul a fost propus în 2008. Administraţia Obama l-a respins, însă preşedintele Trump a fost un susţinător al lui. Construcţia a început deja.

Biden şi Trudeau au vorbit şi despre perspectivele livrărilor vaccinului anto-Covid dezvoltat de gigantul farmaceutic Pfizer din unitatea de producţie din Michigan, potrivit unui alt oficial canadian. Canada primeşte doze din serul Pfizer din unitatea de producţie din Puurs (Belgia), însă compania farmaceutică a anunţat că nu va primi nicio doză săptămâna viitoare şi că va primi jumătate din cantitatea aşteptată în următoarele trei săptămâni.

Guvernul federal american a încheiat un acord cu Pfizer ca primele 100 de milioane de doze de vaccin produse în SUA să fie deţinute de guvern şi să fie distribuite în SUA.

Cei doi lideri au vorbit şi despre comerţ, apărare şi probleme de mediu. Trudeau a adus în discuţie şi cazul a doi canadieni închişi în China, aparent ca urmare a arestării a unui director Huawei, reţinut în Canada după ce SUA a cerut extrădarea, potrivit biroului prim-ministrului.

Preşedintele mexican a scris pe Twitter: „Totul indică faptul că relaţiile vor fi bune şi în beneficiul poporului nostru şi al naţiunilor”.

Mexicul joacă un rol important în planurile lui Biden privind reforma legii imigraţiei. La începutul acestei luni, ţara vecină a coordonat eforturile de a opri o mare caravană de migranţi din America Centrală care se îndrepta spre SUA.

López Obrador a spus vineri că Mexicul vrea să colaboreze cu Washingtonul asupra „agendei bilaterale extinse”. Cei doi lideri au căzut de acord ca echipe din ambele ţări să lucreze pentru o abordare comună privind dezvoltarea şi au subliniat nevoia de cooperare pentru combaterea pandemiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.