Guvernul ungar a anunţat vineri că a încheiat un acord în vederea achiziţionării a până la două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V - în pofida faptului că acesta nu a fost autorizat încă de către autorităţile sanitare europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a anunţat, într-o vizită la Moscova, semnarea unui contract, într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook, evocând o ”mare cantitate”.

”Vom avea acces la loturi care permit vaccinarea unui milion de cetăţeni”, a anunţat el ulterior, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov, potrivit agenţiilor naţionale de presă ale celor două ţări.

Livrarea urmează să aibă loc în trei etape - 300.000 de vaccinuri în două doze în prima lună, o jumătate de milion de vaccinuri în a doua lună şi 200.000 în a treia lună - un total ”potenţial de două milioane de doze”, a anunţat Peter Szijjarto.

Acest anunţintervine în contextul în care autorităţile farmaceutice ungare au dat săptămâna aceasta undă verde utilizării Sputnik V, pe fondul unor critici ale Budapestei faţă de ”lentoarea” procesului aprobării vaccinurilor de către Agenţia Europeanăa Medicamentului (EMA).

Autorităţile naţionale pot aproba de urgenţă distribuirea unui produs neautorizat de către EMA - însă ele poartă, în acest caz, întreaga responsabilitate.

Acum se aşteaptă avizul final al Autorităţii Sănătăţii, un proces care poate dura ”mai multe săptămâni”, declară autoritatea pentru AFP.

Însă este necesară o învingere a scepticismului populaţiei.

Vaccinul rusesc este preferat de mai puţin de 2% dintre ungarii intervievaţi în sondaje recente - cumult în urma vaccinurilor autorizate în prezent în Uniunea Europeană (UE) - Pfizer-BioNTech şi Moderna.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.