Poliţia Moscovei a ameninţat vineri că orice manifestaţie Ilegală ”va fi reprimată”, cu o zi înainte de adunări neautorizate anunţate în susţinerea liderului opoziţiei ruse Alksei Navalnîi, încarcerat de duminică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Orice încercare de organizare a vreunui eveniment public neautorizat şi oricărei acţiuni provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere”, a anunţat poliţia capitalei ruse.

Această ameninţare a fost publicată în urma ”difuzării în presă, pe reţele de Internet şi de socializare a unor îndemnuri la participare la acţiuni neautorizate la 23 ianuarie 2021”.

Ministerul rus al Educaţiei îi îndeamnă pe părinţi ”să se intereseze de planurile copiior lor şi să-i împiedice” să participe la manifestaţii.

”Nimeni nu are dreptul să antreneze tineretul în acţiuni politice şi provocări”, scrie ministerul pe pagina sa de VK, echivalentul rus al Facebook.

Ministerul recomadă - drept alternative la manifestaţii - ”privitul la filmul preferat, plimbări în pădure sau parc, patinajul sau săniuşul”, între alte activităţi.

Îndemnuri la minifestaţii în favoarea lui Aleksei Navalnîi sunt foarte împărtăşite pe reţele de socializare,  mai ales de către tineri şi adolescenţi, pe diverse platforme, mai ales pe Tik Tok.

Moscova strâmge laţul în jurul susţinătorilor lui Nvalanîi cu o zi înainte de manifestaţiile prevăzute în întreaga ţară care cer eliberarea liderului opoziţiei.

Arestările se multiplică, de două zile, în rândul anturajului inamicului numărul unu al Kremlinului.

Vineri au fost arestate coordonatoarele din Vladivostok, în Extremul Orient, de la Tiumen, în Ural, o colaboratoare de la Novosibirsk, în Siberia, un colaborator din enclava Kaliningrad, la Marea Baltică şi un jurist de la Ufa, în Başkorostan.

Presa a anunţat de asemenea arstarea, la Novosibirsk, a lui Serghei Boiko, care a sfidat partidul loial Kremlinului în alegerile regionale, în septembrie.

Liubov Sobol, o reprezentantă în ascensiune a opoziţiei, urma să compară vineri în justiţie, la o zi după ce a fost arestată din cauză că a îndemnat la manifestaţii, catalogate drept ”ilegale”.

Kira Iarmîş, o purtătoare de cuvânt a lui lui Navalnîi, a fost de asemenea arestată.

Parlamantul European (PE) a îndemnat joi la impunerea unor noi sanţciuni oligarhilor ruşi.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a condamnat, în mumele Celor 27, încarcerea lui Navalnîi.

”Condamnăm detenţia lui Aleksei Navalnîi de către autorităţile ruse. Drepturile domului Navalnîi trebuie să fie respectate deplin şi necondiţionat. Cerem Rusiei să-l elibereze imediat şi să-i asigure securitatea”, a subliniat el.

La mai puţin de o săptămână de la întoarcerea lui Navalnîi în Rusia, amploarea manifestaţiilor de sâmbătă urmează să fie foarte urmărită.

”Jandarmul” rus al telecomunicaţiilor - Roskomnadzor - a ameninţat reţelele de socializare cuamenzi în urma unei multiplicări a îndemnurilor la manifestaţii, mai ales platformele Tik Tok şi Vkontakte (VK).

Mii de înregistrări video şi mesaje de susţinere a opozntului rus circulă, în ultimele zile, pe Tik Tok, o platformă deosebit de populară în rândul adolescenţilor - care postează apleuri la manifestaţii, dau sfaturi despre cum să nu fii arestat şi postează înregistrări video în care elevi înlocuiesc portretul lui Vladimir Putin cu portetul lui Aleksei Navalnîi în sala de clasă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.