Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a transmis o scrisoare preşedinteleui Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, în care îi solicită "mai multe date, mai multă predictibilitate şi criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor". Fritz arată, în scrisoarea sa, că municipalitatea este gata să deschidă toate cele 11 centre de vaccinare din Timişoara, dar precizează: "nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Apreciez enorm efortul dumneavoastră şi al colectivului de conducere şi coordonare a acţiunii de vaccinare care a reuşit să mobilizeze resurse impresionante pentru ca România să aibă printre cei mai mulţi cetăţeni europeni vaccinaţi. Este o dovadă că statul român poate să se organizeze în faţa unei provocări globale uriaşe, pandemia de COVID 19, şi un semnal că avem cetăţeni responsabili, care înţeleg perfect miza acestei acţiuni, din punct de vedere al sănătăţii publice şi al economiei naţionale. În calitatea mea de primar al Municipiului Timişoara am o obligaţie de transparenţă şi eficienţă faţă de oamenii care trăiesc în acest oraş. Pentru a ne putea organiza pe măsura aşteptărilor şi pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puţin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate şi de criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor”, îşi începe Fritz scrisoarea.
 
Primarul municipiului Timişoara arată că Centrul Regional de Distribuţie de la Timişoara a primit cele mai puţine doze de vacin, deşi judeţul Timiş are o rată de infectare ridicată. 
 
"Centrul Regional de Distribuţie Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin şi acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Precum ştiţi probabil judeţul Timiş este unul dintre cele care-şi fac cu conştiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizaţi posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproductie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru judeţe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunităţile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea”, mai scrie Fritz.
 
Edilul spune că un alt criteriu de alocre a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor.
 
"De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocaţi un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuţia vaccinurilor către judeţe”, susţine Fritz.
 
Dominic Fritz arată că este gata să deschidă, la Timişoara, toate cele 11 centre de vaccinare, însă pentru acest lucru este devoie de mai multe date. 
 
"La nivelul Municipiului Timişoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu. Pentru predictibilitate şi adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce ne sunt distribuite, în condiţiile fluctuaţiilor generate de producători, avem nevoie de următoarele date, ce ne pot fi furnizate, periodic, prin Direcţiile de Sănătate Publică”, afirmă Fritz.
 
Datele solicitate de primarul Timişoarei sunt:
 
- O proiecţie a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare judeţ, oraş-centru de vaccinare, lunar
- O proiecţie aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate judeţului, respectiv oraşelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detaşarea şi angajarea personalului medical pentru fiecare centru
- Numărul de doze distribuite la nivel de judeţ, la fiecare tranşă de vaccin
- Numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT care are centre de vaccinare, la fiecare tranşă de vaccin
- Numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic
- Numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT
 
"Avem nevoie de toate aceste date şi proiecţii pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acţiunea de vaccinare şi a o face mai predictibilă pentru timişoreni, ceea ce va creşte încrederea în stat şi în acţiunea de vaccinare. Aveţi în mine un partener solid în desfăşurarea acestei campanii şi consider că noi, autorităţile locale, vă suntem un partener pe care vă puteţi baza pentru succesul acestei acţiuni”, îşi încheie Fritz scrisoarea.
 
La Timişoara funcţionează, în prezent, doar două centre de vaccinare, unul la Spitalul CFR şi al doilea la Iulius Town - un mall din oraş. În judeţul Timiş sunt funcţionale 7 centre de vaccinare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.