Laboratorul american Pfizer, care a dezvoltat împreună cu întreprinderea germană în domeniul biotehnologiei BioNTech unul dintre cele două vaccinuri autorizate în Europa împotriva covid-19 a anunţat joi că a început să-şi adapteze livrările, după ce a crescut la şase numărul dozelor într-un flacon de vaccin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până de curând, laboratorul livra ţărilor flacoane cu cinci doze, însă centrele de vaccinare puteau să obţină şase doze, ceea ce alimenta speranţa vaccinării unui număr mai mare de persoane.

În baza unei recomandări, la 8 ianuarie, a Agenţiei Europene a medicamentului (EMA), care a ”autorizat utilizarea volumului suplimentarîn flacoanele cu vaccin, considerând că acesta corespunde unei a şasea doze”, este, aşadar, ”posibil de acum să se extragă şase doze şinu cinci din flacoane”, precizează Pfizer joi, într-un e-mail trimis AFP.

ÎNTÂRZIEREA ÎN LIVRĂRI, RECUPERATĂ ”LA SFÂRŞITUL PRIMULUI TIRMESTRU”

Producătorul îşi adaptează astfel livrările ca atare, ceea ce înseamnă o diminuare a numărului de flacoane distribuite fiecărei ţări.

”Noi ne vom respecta angajamentele cu privire la livrare faţă de state conform comenzilor care au fost efectuate - acestea au avut mereu la bază un număr total de doze şi nu de flacoane - şi conform etichetării aprobate în fiecare ţară”, anunţă producătorul în e-mail.

Pfizer şi BioNTech au anunţat vineri o scădere a ritmului livrărilor ”în următoarele trei-patru săptămâni”, provocând furia unor state europene, deja criticate din cauza lentorii vaccinării.

Laboratoarele au anunţat ulterior un  plan în vederea revenirii la calendarul iniţial de livrări către Uniunea Europeană, ”începând din săptămâna lui 25 februarie”.

Întârzirea livrărilor urmează să fie recuperată ”la sfârşitul primului trimistru”, dădea asigurări luni ministrul francez delegat la Industrie Agnès Pannier-Runacher, care s-a declarat ”vigilentă”.

Potrivit unor date de luni seara, Franţa a primit 1,6 milioane de doze.

Contactată de AFP, Direcţia Generală a Sănătăţii nu a reacţionat joi, însă Ministerul Sănătăţii anunţa marţi că extragerea celei de a şasea doze necesită ”un gest medical”, dar şi ”material” adevcat, constând în seringi, evocând ”o adevărată provocare”.

Alianţa Pfize-BioNTech şi-a anunţat recent obiectivul creşterii producţiei de la 1,3 la două miliarde de doze în 2021, în urma acestei reclaibrări de şase doze şi extinderii instalaţiilor de producţie, potrivit Pfizer.

UE a obţinut pentru întreaga Europă 600 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Comisia Europeană (CE) a negociat în total şase contracte cu laboratoare farmaceutice şi negociază cu alte două laboratoare - Novavax şi Valneva - în vederea altor 2,5 miliarde de doze de vaccin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.