Prefectura Tulcea a anunţat că deşeurile de animale care au fost găsite pe un teren din judeţ vor fi incinerate, iar zona respectivă va fi ecologizată. Printre deşeurile găsite acolo se află şi cele care au fost scoase de pe nava scufundată în Portul Midia şi care ar fi trebuit incinerate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prefectura Tulcea a transmis, printr-un comunicat, că joi a avut loc şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor unde s-a discutat şi despre faptul că un teren agricol din comuna Smârdan a fost contaminat cu leşuri de origine animală. 
 
"Chiar dacă în momentul de faţă, cu privire la aceste aspecte sesizate şi autorităţilor de mediu, este o anchetă a procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Centrul Local de Combatere a Bolilor (după ce s-au prezentat puncte de vedere de la DSVSA Tulcea, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu respectiv de la proprietarul incineratorului de la Smârdan şi de la proprietarul terenului) a adoptat un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu. Astfel, sub supravegherea Gărzii de Mediu se va proceda la extragerea şi incinerarea tuturor leşurilor de origine animală (ovine, suine, bovine) descoperite pe terenul în suprafaţă de circa un hectar, după care o firmă specializată, în baza unui proiect de remediere supravegheat de Agenţia de Protecţia Mediului, va proceda la decontaminarea şi ecologizarea zonei, pe cheltuiala societăţii care administrează incineratorul”, se arată în comunicatul Prefecturii Tulcea.
 
Sursa citată a precizat că o comisie din care vor face parte reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, DSVSA, DSP şi Apele Române va monitoriza respectarea planului de măsuri stabilit în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.
 
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a anunţat, miercuri, că au fost făcute percheziţii în acest caz. 
 
"În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. 
 
Sursa citată menţiona că cercetările continuă cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvărşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor. 
 
Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.
 
Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.
 
Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a semnat, pe 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei. 
 
În 25 februarie 2020, nava Queen Hind a fost adusă în condiţii de siguranţă la cheu, considerându-se încheiate operaţiunile de dezeşuare şi ranfluare.
 
Din momentul în care nava Queen Hind a fost acostată în dană, şenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricţiile în ceea ce priveşte navigaţia în condiţii de siguranţă în zona Midia. 
 
Atunci a început şi operaţiunea de scoatere a deşeurilor de animale din nava respectivă. Aceasta a durat două săptămâni şi s-a încheiat în 12 martie 2020. Firma care s-a ocupat atunci de scoaterea şi de transportul deşeurilor de animale urma să le incinereze.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.