Părintele Dumitru Marius Cerghizan a fost numit Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare a vacanţei Scaunului Eparhial de Cluj-Gherla, în urma întoarcerii la Casa Tatălui Ceresc a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, conform cann. 219 – 232 CCEO, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin Decretul nr. 931/19.01.2021 l-a numit pe Preacucernicul Părinte Dumitru Marius Cerghizan, din clerul Eparhiei de Cluj-Gherla, în funcţia de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla”, a transmis, miercuri, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Părintele Dumitru Marius Cerghizan s-a născut la 8 septembrie 1976, în loc. Bistriţa. A fost hirotonit diacon la 8 septembrie 2005, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, apoi a fost hirotonit preot, la 21 noiembrie 2006, în Catedrala ”Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

A absolvit Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. A urmat, tot la Cluj, Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”. A continuat studiile la Roma, unde a obţinut licenţa în teologie la Universitatea Pontificală „Urbaniana” şi un masterat în doctrina socială a Bisericii la Universitatea Pontificală „Lateran”.

Este capelan al comunităţii „Bunavestire” al Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, iar în trecut a fost administrator parohial al Parohiei Corpadea unde, pe lângă îndeplinirea misiunii de păstor de suflete, a coordonat şi lucrările de zidire a bisericii şi a casei parohiale. De asemenea, a administrat o perioadă Parohia Petea şi aici contribuind la ridicarea noii biserici.

În anul 2006 Preasfinţia Sa Florentin i-a încredinţat misiunea de secretar eparhial. A fost ales în structurile conducerii Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 2012, iar în 2014 a fost numit în calitatea de consilier pastoral. Începând cu anul 2017 a îndeplinit cu dăruire misiunea de vicar cu preoţii.

În 22 iunie 2020, i-a fost încredinţată o nouă misiune, aceea de Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a încetat din viaţă, în 12 ianuarie, în urma unei crize acute cardio-respiratorii. El fusese confirmat cu COVID-19, dar starea sa se ameliorase.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.