Doi angajaţi ai Biroului de Cadastru al Sectorului 1 al Capitalei, dar şi un poliţist local sunt vizaţi, alături de alte trei persoane, de ancheta deschisă de procurori după demolarea ilegală a unui imobil situat pe strada Visarion, într-o zonă protejată şi considerată de o "importantă valoare culturală”. Procurorii care instrumentează cazul au emis o ordonanţă prin care au oprit temporar ridicarea blocului care se construieşte în locul imobilului dărâmat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform unui comunicat dat publicităţii, miercuri după-amiază- de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în dosarul privind demolarea imobilului de pe strada Visarion sunt urmărite penal şase persoane, pentru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, omisiunea sesizării şi executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare. 
 
Printre cei urmăriţi penal în această speţă se numără proprietarii imobilului, dar şi doi angajaţi ai Biroului de Cadastru din cadrul Sectorului 1 al Capitalei şi un poliţist local. 
 
Conform anchetatorilor, în anul 2017 doi proprietari ai imobilului situat într-o zonă "protejată şi de o importantă valoare culturală” au declarat în fals în faţa notarului că imobilul s-a prăbuşit, dispărând, deşi în realitate existau, pe teren, elemente ale vechi clădiri. 
 
"Ulterior, doi suspecţi, funcţionari în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 1, au falsificat cartea funciară în sensul că au radiat din cartea funciară construcţiile, cu toate că aveau cunoştinţă că acestea nu erau demolate", se arată în ordonanţa procurorilor care instrumentează acest caz.
 
Procurorii au constatat totodată că, în perioada 2012-2019, o altă persoană care a devenit proprietar al imobilului a demolat, fără a avea autorizaţie, elementele de construcţie şi a început ridicarea pe acel teren a unui bloc de locuinţe.
 
"În timp ce imobilul era demolat, o suspectă, poliţist local în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală, a constatat că erau efectuate lucrări de demolare a imobilului fără existenţa unei autorizaţii de desfiinţare şi a întocmit un proces verbal, dar a omis sesizarea organelor de urmărire penală”, precizează anchetatorii în comunicat.
 
Procurorii au emis, marţi, o ordonanţă prin care au dispus oprirea temporară a lucrărilor la blocul care se ridică pe terenul pe care era amplasat imobilul demolat.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut, miercuri dimineaţă, nouă percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, într-un dosar penal vizând infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, omisiunea sesizării şi executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare, toate în legătură cu demolarea ilegală a unui imobil situat în centrul Capitalei, într-o zonă protejată construită. Şase persoane urmează să fie duse la audieri. Surse din anchetă afirmau că au avut loc percheziţii şi la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bucureşti, Direcţia de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti, iar imobilul demolat era situat în Strada Visarion.

În iulie 2019, Hotnews relata că ultimul episod din povestea casei de peste 100 de ani de pe strada Visarion 8, construită după planurile arhitectului Ion Berindei, s-a sfârşit. Proprietarii demolează fără autorizaţie şi rămăşiţele ultimelor ziduri pentru a face loc unei noi construcţii. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau că nu era nevoie de una deoarece proprietarii au venit cu un act de la Cadastru care dovedeşte că pe teren nu mai era nimic. Mai mult, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizaţie de construire pentru ridicarea în loc a unui bloc cu două subsoluri, parter şi 4 etaje.

În urmă cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8, era întreagă, chiar bine întreţinută. Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe faţadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar la presiunea societăţii civile şi a presei, autorităţile au intervenit şi au oprit lucrările care se desfăşurau ilegal. După acest episod, casa a rămas fără acoperiş, însă faţada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet, imobilul a fost lăsat nepăzit şi a fost furat cărămidă cu cărămidă, susţinea Hotnews.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.