Ultimul lider al URSS Mihail Gorbaciov îndeamnă la ”o normalizare a relaţiilor” între Statele Unite şi Rusia, în ziua depunerii jurământului de către preşedintele ales Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Relaţiile actuale sunt sursa unei mari îngrijorări. Din nefericire, aceasta este realitatea. Însă acest lucru vrea să însemne că este necesar să se facă ceva în vederea unei normalizări a relaţiilor”, declară Gorbaciov.

”Avem nevoie să vorbim unii cu alţii pentru ca intenţiile şi acţiunile să ne fie clare”, apreciază fostul şef de stat, în vârstă de 89 de ani, care dă exemplul experienţei sale la conducerea URSS.

Atunci când ”am reluat dialogul, ne-am întâlnit la cel mai înalt nivel, după o pauză de şase ani!”, spune el.

”Trebuie să începem de undeva. Nu ne putem închide şi unul şi celălalt”, subliniază Gorbaciov, care îndeamnă cele două capitale la dialog.

El îşi reiterează îndemnul a o prelungire a Tratatului dezarmării nucleare New START, care expiră la 9 februarie.

Succesorul Tratatului START I, semnat în 1991 de către Mihail Gorbaciov şi George H. W. Bush, Tratatul New START menţine arsenalele celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece.

Aflat în vigoare din 2011, el limitează la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice - desfăşurate - şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare.

Expirarea la 9 februarie a Tratatului New START este sursa unor tensiuniîntre Washngton şi Moscova, care au divergenţe cu privire la condiţiile prelungirii acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.