Statele Unite nu vor reveni asupra deciziei controversate a lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, a anunţat viitorul secretar de Stat Antony Blinken, care a subliniat că singura soluţie viabilă a conflictului israeliano-palestinian este ”soluţia cu două state”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasada Statelor Unite a fost transferată de la Tel Aviv la Ierusalim şi va rămâne acolo, a anunţat Antony Blinken în cadrul unei audieri în Congres.

Viitorul şef al diplomaţiei americane a subliniat că preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden consideră că singura soluţie viabilă a conflictului israeliano-palestinian este ”soluţia cu două state”.

”Preşedintele crede, la fel ca mine, că cea mai bună cale, poate singura cale de a-i asigura Israelului viitorul ca stat evreu democrat şi de a le da palestinienilor statul la care au dreptul, este soluţia denumită cu două state”, a declarat el.

Blinken a recunoscut însă în Senat că această soluţie nu este ”realistă” ”pe termen scurt” şi i-a îndemnat atât pe israelieni, cât şi pe palestinieni ”să evite măsuri unilaterale care să facă acest lucru şi mai complex”.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi-a prezentat în urmă cu un an Planul de Pace în Orientul Mijlociu, care le oferă plaestinienilor un stat demilitarizat şi redus, cu o capitală la periferia Ierusalimului şi privat de coloniile israeliene care ar urma să fie anexate de către statul evreu.

Autoritatea Palestiniană (AP) a respins în bloc această propunere şi refuză Statelor unite statutu de mediartor în conflictul israeliano-palestinian.

Ea a întrerupt orice contact cu Statele Unite după ce Donald Trump a luat controversata decizie, la începutul mandatului său, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi de a transfera ambasada americană în acest oraş, o ruptură cu consensul internaţional.

Blinken a dat totodată asugurări că ”angajamentul” viitorului Guvern american ”în favoarea securităţii Israelului” este ”sacrosantă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.