Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a îndemnat Statele Unite să facă reforme majore în politica sa de imigraţie, după ce mii de migranţi au fost blocaţi în weekend de poliţie în Guatemala.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lopez Obrador şi-a arătat speranţa că preşedintele ales Joe Biden va fi de acord să colaboreze cu Mexic şi alte ţări asupra acestei probleme, relatează BBC.

Aproximativ 7.000 de oameni, majoritatea din Honduras, au intrat în Guatemala, sperând să ajungă în Mexic şi, de acolo, în SUA.

Anual, zeci de mii de migranţi din America Centrală încearcă să ajungă în SUA, de cele mai multe ori mergând în grupuri cunoscute drept „caravane”.

Ei spun că pleacă din cauza persecuţiei, violenţei şi sărăciei din ţările lor. Condiţiile s-au înrăutăţit în urma a două uragane care au lovit America Centrală în luna noiembrie a anului trecut.

Luni, preşedintele mexican a transmis: „Cred că a venit timpul pentru ca angajamentul pentru reforma imigraţiei să fie îndeplinit şi asta sperăm. În campania lui, Joe Biden s-a oferit să finalizeze reforma imigraţiei şi sper că va putea să realizeze asta”.

Lopez Obrador a precizat că guvernul său va încerca să descurajeze migranţii să treacă în Mexic, însă a adăugat că drepturile tuturor migranţilor trebuie respectate. 

În Guatemala, luni, forţele de securitate au dispersat o caravană de aproximativ 4.000 de persoane, majoritatea cetăţeni din Honduras, care campaseră în afara satului Vado Hondo.

Potrivit martorilor, poliţia a încercat să forţeze grupul să se întoarcă la graniţa aflată la 50 de kilometri distanţă. Au existat incidente violente, poliţiştii răspunzând cu gaze lacrimogene.

Caravana a fost reţinută în zonă de sâmbătă, de când a blocat un drum important. Confruntările au izbucnit de duminică, când mai mulţi oameni au încercat să forţeze cordoanele poliţiei.

Preşedintele Donald Trump, al cărui mandat se încheie miercuri, s-a impus dur faţă de imigraţia ilegală, în special în zona graniţei de sud, cu Mexic. El a pus presiune pe Mexic, Guatemala, Honduras şi El Salvador pentru a opri migranţii.

Biden a promis că va pune capăt politicilor stricte privind imigraţia impuse de administraţia predecesorului său. El i-a avertizat pe oameni să nu pornească în călătorie pentru că politicile nu se vor schimba peste noapte.

Un oficial al administraţiei a declarat pentru NBC News că migranţii care încearcă să ceară azil în SUA „trebuie să înţeleagă că nu vor putea să vină în Statele Unite imediat”.

Administraţia Biden va face o prioritate din imigranţii fără documente care trăiesc deja în SUA, dar nu pe cei care se îndreaptă acum spre ţară, a mai spus oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.