Ministru Energiei, Virgil Popescu, afirmă că în ultimele zile, când au fost temperaturi foarte scăzute la nivel naţional, s-au înregistrat valori record ale consumului de energie electrică, peste care s-a suprapus şi o scădere a producţiei de energie verde din cauză că vântul nu bate, iar eolienele nu funcţionează. El anunţă că au fost luate din timp măsuri pentru a preveni creşteri ale preţului la energie, între care amânarea unei revizii la Centrala Nucleară de la Cernavodă. ”România este pregătită să facă faţă”, dacă situaţia se va repeta, afirmă ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am aşteptat. Am avut chiar şi un vârf de 9.700 azi, vârful de dimineaţă şi  9.500 era prognoza pentru vârful de aseară. După cu vedeţi, avem prognoze realiste. Chiar vineri am discutat cu dispecerul naţional şi ne-am aşteptat la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică. Rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limitele normale, nu sunt probleme în aprovizionare. Evident, bucureştenii au o problemă cu energia termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului”, a declarat ministrul Energiei, luni seară la B1 TV.  

Acesta a precizat că în ceea ce priveşte preţul energiei, care în alte ţări a explodat pe fondul unui val de frig, în România lucrurile au fost ”ţinute sub control” şi că acest lucru se va întâmpla în continuare.

În acest context, ministrul Energiei a precizat că, în condiţiile în care s-a anunţat o scădere a temperaturilor la finele săptămânii trecute şi la începutul săptămânii în curs, a fost amânată revizia de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, tocmai pentru a nu exista speculaţii cu privite la preţul energiei electrice.

”Scoteam din producţie 700 de Mega Watt si trebuia să-i aducem din import. A luat această decizie împreună cu specialiştii, nu e niciun risc de securitate nucleară, nimeni nu se poate juca cu aşa ceva, s-a amânat cu o săptămână şi trecem de acest val de frig”, a explicat Virgil Popescu.

Acesta susţine că dacă perioada de frig se prelungeşte, nu vor fi probleme, deşi producţia de energie verde, provenită de la centralele eoliene este afectată în toată Europa din cauză că nu bate vântul.

”Suntem pregătiţi să facem faţă, sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu avem probleme. S-a mai suprapus peste valul de frig şi o altă situaţie atmosferică: nu bate vântul. Nebătând vântul nu merg eolienele şi nu se produce suplimentar. Energia regenerabilă e frumoasă şi nepoluantă, dar nu mereu te ajută în situaţii extreme”, a precizat ministrul Energiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.