Ministerul Culturii din Franţa a anunţat că îl decorează pe dirijorului român Ion Marin cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres), una dintre cele mai importante distincţii ministeriale ale Franţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Titulatura de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres îi va fi acordată muzicianului român pentru „contribuţia şi angajamentul în serviciul culturii", după cum menţionează scrisoarea oficială transmisă de ministrul Culturii din Franţa, Roselyne Bachelot-Narquin, transmite Ministerul român al Culturii.

În cariera sa de aproximativ 40 de ani, Ion Marin s-a remarcat şi ca un promotor de seamă al culturii franceze, francofoniei, precum şi al valorilor europene universale. Din 1983 până în prezent, a dirijat în Franţa peste 150 de concerte şi spectacole de operă.

Ion Marin este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii şi a condus majoritatea orchestrelor importante ale lumii, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Orchestra Simfonică Bournemouth şi multe altele. De asemenea, dirijează în mod regulat în Japonia, unde conduce Orchestra Simfonică NHK şi Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Din sezonul 2014/2015, deţine funcţia de dirijor principal invitat al Hamburger Symphoniker, orchestra rezidentă a emblematicei Elbphilharmonie.

În sezonul concertistic 2019/2020, a colaborat cu celebrul pianist Lang Lang şi San Francisco Symphony, precum şi cu renumitul pianist de jazz Chick Corea, în două concerte speciale, susţinute la Royal Opera House of Muscat.

Începând din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin a fost numit profesor universitar şi conducător artistic al activităţii de concert a reputatei universităţi Mozarteum din Salzburg, Austria.

Este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la iniţiativa sa. Din ianuarie 2019, odată cu înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat preşedinţia rotativă a CE, maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomaţie culturală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.