Opozantul rus Aleksei Navalnîi denunţă luni ”cea mai totală ilegalitate” a procedurii care-l vizează - după ce a fost arestat, cu o zi înainte - într-o înfăţişare la un comisariat, în faţa unui judecător care se pronunţă asupra detenţiei sale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu înţeleg ce se întâmplă. Am văzutmulte parodii de justiţie (...), dar aici avem de-a face cu cea mai totală ilegalitate”, declară el într-o înregistrare video difuzată pe Twitter de către purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş.

Susţinători ai opozantului rus denunţă faptul că arestarea acestuia, duminică, la sosirea sa la Moscova, după o îndelungată convalescenţă în Germania, este ”ilegală” şi că poliţia îl provează de acces la avocaţii săi.

”El este deţinut în mod ilegal. Avocaţii săi nu sunt lăsaţi să-l vadă”, denunţă Fondul luptei împotriva corupţiei (RBK), organizaţia opozantului.

Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, doi consilieri ai opozantului au fost autorizaţi să intre în clădirea comisariatului din Himki, la periferia Moscovei, în care este deţinut.

”Dar nu sunt lăsaţi să-l vadă pe Aleksei” Navalnîi, denunţă pe Twitter Iarmîş.

Una dintre avocaţi, Olga Mikhaïlova, a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că poliţia ”încalcă legea împiedicând apărarea” lui Aleksei Navalnîi să-l întâlnească.

Arestarea, duminică, a opozantului, care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că a ordonat otrăvirea căreia i-a supravieţuit, este puternic denunţată în Europa şi în Statele Unite, care au cerut eliberarea imediată a acestuia.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a respins luni aceste critici.

Lavrov consideră că Occidentul încearcă astfel să atace Rusia şi ”să deturneze atenţia de la criza profundă care subminează modelul liberal de dezvoltare”,

Charismaticul activist împotriva corupţiei, un inamic jurat al Kremlinului, Alkesei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit în august, potrivit unor laboratoare occidentale, cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o substanţă dezvoltată în epoca sovietică în scopuri militare.

Opozantul s-a întors în capitala rusă după cinci luni de convalescenţă în Germania. El a fost arestat imediat ce a sosit pe aeroport.

Serviciul penitenciar rus FSIN îl acuză de faptul că a încălcat măsuri de control judiciar în timp ce primea îngrijiri medicale în străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.