Preşedintele ales american Joe Biden preconizează să anuleze controversatul proiect al oleoductului Keystone XL între Canada şi Statele Unite, printr-un decret prezidenţial de anulare a permiselor, încă de la învestirea sa, la 20 ianuarie, potrivit posturilor canadiene CBC şi CTV, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două posturi citează note de informare transmise de către echipa de tranziţie a lui Joe Biden unor actori din cadrul industriei, potrivit cărora anularea permiselor acordate oleoductului se află între măsurile pe care preşedintele democrat urmează să le anunţe la intrarea sa în funcţie.

Proiectul grupului canadian TC Energy - în valoare de opt miliarde de dolari americani (6,6 miliarde euro) - urma să permită trimiterea a peste 800.000 de barili de petrol pe zi, pe o distanţă de aproape 2.000 de kilometri, din provincia canadiană Alberta la rafinăriile americane de la Golful Mexic.

Lansat în 2008, acest proiect de prelungire a oleoductului a fost blocat de către fostul preşedinte democrat Barack Obama şi a fost autorizat, după aceea, de către succesorul său Donald Trump.

Proiectul este criticat de către ecologişti, din cauza impacului său prin emisii de gaz cu efect de seră.

Premierul Albertei Jason Kenney, care susţine proiectul, s-a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”extrem de îngrijorat” de informaţii potrivt cărora Joe Biden ar putea anula proiectul miercuri.

Această provincie canadiană se află în plin marasm economic, în urma prăbuşirii preţului petrolului, din cauza pandemiei covid-19.

Liderul Partidului Conservator (opoziţie), Erin O'Toole, avertizează, la rândul său, că o asemenea decizie va ”devasta mii de familii canadiene deja afectate dur de criza economică”.

El l-a sunat pe premierul canadian Justin Trudeau pentru a-l îndemna ”să comunice imediat cu noua administraţie americană pentru a opri acest lucru” şi a ”apăra muncitorii din întreaga Canadă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.