Secretarul interimar în exerciţiu american al Apărării Christopher Miller a anunţat vineri că Statele Unite mai au, în prezent, câte 2.500 de militari atât în Afganistam, cât şi în Irak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi, efectivele militare în Afganistan se ridică la 2.500 de militar”, anunţă într-un comunicat Christopher Miller.

”Ordonată de preşedintele Trump, această retragere pe care eu am anunţat-o la 17 noiembrie scade efectivele militare americane în această ţară la cel mai mic nivel doin 2001”, apreciază Christopher Miller, nominalizat în acest post la începutul lui noiembrie, după destituirea predecesorului său Mark Esper, care se opunea aceste retrageri.

Preşedintele american în exerciţiu Donakd Trump, al cărui mandat se încheie peste şase zile, cere de mult timp să se pun capăt ”războaielor fără sfârşit”.

”Azi, Statele Unite sunt mai pregătite ca niciodată să pună capăt celor aproape 20 de ani de război”, apreciază în acest comunicat şeful Pentagonului, în contextul în care Afganistanul este cuprins de o puternică intensificare a violenţelor, în pofida unor negocieri de pace între talibani şi Guvernul de la Kabul, din septembrie, la Doha.

”Cu 2.500 de oameni, comandamentul are ceea ce îi trebuie să apere America, populaţia noastră şi interesele noastre”, apreciază el.

O retragere totală este, însă, ”supusă unor condiţii” de securitate, precizează el.

În Irak, nivelul desfăşurării militare a fost, de asemenea, redus la 2.500 de oameni, o reducere care  reflectă creşterea capacităţilor armatei irakiene”, apreciază Christopher Miller.

Această reducere ”nu înseamnă o schimbare în politica Statelor Unite”, subliniază el.

”Statele Unite şi forţele coaliţiei rămân în Irak pentru a asigura o înfrângere durabilă” a grupării Statul Islamic (SI), afirmă Christopher Miller.

”Vom continua să avem o bază contrateroristă în Irak, pentru a susţine forţele partenerilor noştri cu capacităţi aeriene şi de informaţii”, conchide el.

”Majoritatea operaţiunilor în Irak erau desfăşurate deja de către parteneriinoştri irakieni”, adaugă cel care asigură interimatul la Pentagon până la intrarea în funcţie a lui Joe Biden, miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.