Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a transmis că Ziua Culturii Naţionale este o sărbătoare care ne reaminteşte că ne definim şi ne individualizăm ca popor prin cultură şi artă, „prin creaţia înaintaşilor şi a celor care îşi conjugă şi astăzi energiile pentru exprimarea şi promovarea propriei identităţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„15 ianuarie este ziua în care îl evocăm pe poetul naţional Mihai Eminescu, dar este şi Ziua Culturii Române. O sărbătoare care ne reaminteşte că ne definim şi ne individualizăm ca popor prin cultură şi artă, prin creaţia înaintaşilor şi a celor care îşi conjugă şi astăzi energiile pentru exprimarea şi promovarea propriei identităţi. Universalitatea culturii române este una incontestabilă şi a fost recunoscută prin includerea unor elemente definitorii în patrimoniul umanităţii. Doina, Scoarţa, Mărţişorul, Ritualul Căluşului, Feciorescul de Ticuş, Ceramica de Horezu, Colindatul de ceată bărbătească sunt incluse în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO, în urma unor eforturi comune, susţinute şi de comisia noastră. Deloc întâmplător, parte dintre aceste dosare au fost comune cu Republica Moldova, unde Ziua Culturii este marcată tot astăzi”, au transmis reprezentanţii Comisiei UNESCO din Parlament, printr-un comunicat de presă. 

Sursa citaăt mai spune că atunci când spui România, spui Cetăţile Dacice, bisericile pictate din Moldova, bisericile de lemn, Mănăstirea Horezu, centrul istoric al Sighişoarei, satele cu biserici fortificate din Transilvania, înscrise în Lista Patrimoniului mondial UNESCO pentru unicitatea lor recunoscută.

„Un patrimoniu pe care avem obligaţia să îl păstrăm şi să îl promovăm, la valoarea căruia trebuie să reflectăm în fiecare zi, pentru că reprezintă sufletul şi frumuseţea românească. Aceasta este o moştenire primită, iar generaţiile care vin au nevoie şi ele să-şi cunoască şi să-şi conserve rădăcinile”, mai arată sursa menţionată.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.