Schneider Electric, lider mondial în transformarea digitală a managementului şi automatizării energiei, grupul energetic Enel au publicat primul raport din iniţiativa „Oraşe cu zero emisii nete de carbon - Iniţiativa pentru eficienţa sistemică” şi arată că oraşele consumă 78% din energia planetei şi sunt responsabile astăzi pentru aproape 70% din emisiile globale de dioxid de carbon, astfel că reducerea emisiilor din oraşele din întreaga lume necesită acţiuni urgente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Schneider Electric, lider mondial în transformarea digitală a managementului şi automatizării energiei, grupul Enel, companie energetică multinaţională şi jucător integrat de top în domeniul energiei, gazului şi energiei regenerabile, şi Forumul Economic Mondial (WEF), Organizaţia Internaţională pentru Cooperare Public-Privată, au publicat primul raport din iniţiativa 'Oraşe cu zero emisii nete de carbon - Iniţiativa pentru eficienţa sistemică' - un cadru global care stabileşte viziunea pentru a accelera eforturile de decarbonizare şi rezilienţă în oraşele din întreaga lume”, au anunţat companiile.

Intitulat „Oraşe cu zero emisii nete de carbon: O abordare integrată” şi elaborat în colaborare cu WEF, raportul subliniază nevoia şi beneficiile aduse de o abordare energetică integrată în planificarea şi gestionarea clădirilor şi mobilităţii, folosind infrastructuri de reţea digitalizate şi inteligente în mediul urban.

Oraşele sunt responsabile astăzi pentru aproape 70% din emisiile globale de dioxid de carbon şi consumă 78% din energia planetei, iar o astfel de abordare devine esenţială pentru atingerea obiectivului de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5⁰C peste nivelurile pre-industriale, spun reprezentanţii companiilor.

”Criza COVID-19 a accentuat importanţa parteneriatelor globale pe măsură ce ne străduim să facem oraşele şi societăţile mai sustenabile, incluzive şi mai rezistente. Reducerea emisiilor din oraşele din întreaga lume necesită acţiuni urgente şi reprezintă un obiectiv ce necesită alinierea tuturor părţilor interesate - actori publici şi privaţi, companii şi cetăţeni. Acest raport prezintă modalităţile prin care eficienţa sistemică poate fi atinsă în mod real şi practic şi rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca”, a declarat Jean-Pascal Tricoire, preşedinte şi CEO Schneider Electric.

Raportul a fost elaborat în cadrul „Oraşe cu zero emisii nete de carbon - Iniţiativa pentru eficienţa sistemică”, o iniţiativă a WEF, co-prezidată de şefii celor două companii. De la lansare, în urmă cu un an, Schneider şi Enel au colaborat cu comunitatea pentru a accelera tranziţia către un nivel net al emisiilor de carbon egal cu zero în 100 de oraşe, până în 2030.

”Pentru a asigura o tranziţie energetică de succes, trebuie să lucrăm împreună, solicitând administraţiilor publice locale şi naţionale, actorilor din sectorul privat şi societăţii civile să adopte agenda comună de reducere a emisiilor de carbon. Electricitatea s-a dovedit deja a fi esenţială în viaţa oraşelor şi acest lucru se va accentua pe măsură ce electrificarea se dezvoltă în întreaga lume. În calitate de lider mondial în sectorul energiei, dorim să contribuim la dezvoltarea unei viziuni urbane sustenabile pentru viitor, lucrând cu parteneri globali pentru a integra electrificarea, tehnologia digitală inteligentă şi infrastructura şi clădirile eficiente”, a declarat Francesco Starace, CEO şi director general al Grupului Enel.

Raportul exprimă necesitatea unei abordări integrate pentru îmbunătăţirea productivităţii energetice, electrificarea transportului, decarbonizarea sistemelor de încălzire şi răcire, precum şi facilitarea flexibilităţii cererii, pe lângă oferirea de recomandări concrete şi schimbul de experienţă în jurul acestor concepte. Tricoire şi Starace vor ilustra aceste idei în cadrul panelului pentru Construirea oraşelor „cu un nivel net al emisiilor egal cu zero”, care va avea loc luni 25 ianuarie (Agenda Davos).

Documentul-cadru – primul din cadrul acestei cooperări – va fi urmat de alte livrabile, precum: seturi de instrumente, o platformă digitală interactivă şi indicatori pentru a măsura progresul oraşelor către o tranziţie ecologică şi sustenabilă. Fiecare livrabil va fi rezultatul unei strânse colaborări între marile oraşe şi un număr de reţele primare, precum şi reprezentanţi la nivel înalt din mediul academic, organizaţii neguvernamentale, industrie şi finanţe.

Enel este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile. Enel este cea mai mare de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente. Grupul Enel activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 87 GW. Enel distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,2 milioane de kilometri, are peste 74 de milioane de clienţi casnici şi companii în întreaga lume. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile şi operează unităţi de producţie cu o capacitate instalată de peste 47 GW din surse eoliene, solare, geo-termale şi hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia şi Oceania. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este liderul mondial în soluţii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat 116 MW de capacitate de stocare iar, în sectorul mobilităţii electrice, a pus la dispoziţie peste 170.000 de puncte publice şi private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.