Primul documentar observaţional din România, „La drum”, în regia lui Dumitru Budrala, care spune povestea transhumanţei păstorilor din Transilvania, este relansat online, de Ziua Culturii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansat la Cinema du Reel din Paris şi premiat la festivaluri naţionale şi internaţionale, filmul surprinde esenţa a ceea ce înseamnă transhumanţa în România la început de Mileniu III şi dintotdeauna. 

„La drum” urmăreşte îndeaproape viaţa dură a păstorilor din Munţii Carpaţi, care pleacă în transhumanţă în fiecare an, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii pentru turmele lor.

Cu ajutorul unei camere observaţionale, regizorul se aşază în ascultare. Încearcă cu tandreţe să găsească poziţia justă pentru a surprinde candoarea, dar şi brutalitatea din viaţa ciobanilor. Filmul are un aspect de brut, care întăreşte efectul de real. Oferă astfel publicului sentimentul că pătrunde în intimitatea personajelor.

„Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos şi foarte real. Şi este parcurs încă în zilele noastre. Filmul La drum arată viaţa neştiută a ciobanilor transhumanţi, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber şi înfruntă vremea, animalele sălbatice şi autorităţi haine”, spune regizorul Dumitru Budrala, care mărturiseşte că transhumanţa este un subiect care îl preocupă încă din copilărie.

„Dragostea cu care Dumitru Budrala îi filmează pe aceşti păstori nu este în niciun fel contrafăcută. Filmul întăreşte sentimentul că eşti acolo, alături de ei. Este ceva înduioşător, care pe mine m-a emoţionat foarte tare. Mi-ar plăcea ca oamenii să vorbească despre acest film, să-i acorde atenţia pe care o merită”, declară regizorul Cristi Puiu. 

La rândul lui, scriitorul Radu Vancu arată care sunt cele trei raţiuni pentru care consideră că filmul "La drum" este foarte important: o raţiune etnografic-istorică, una mitologică şi o raţiune a recuperării realităţii.

„Pe de o parte, filmul reconstituie un microcosmos social al păstorilor, al transhumanţei, al pendulării între munte şi păşunile cu iarbă. Pe de altă parte, documentează unul din miturile fondatoare ale culturii noastre şi poate fi considerat o variantă a mitului Mioriţei sau a Baltagului, pe care o transformă documentar. Avem Mioriţa făcută documentar sub ochii tăi, o operă de cinema real. În acelaşi timp, filmul arată că există buzunare de realitate care rezistă prin forţa lor mitică la virtualizarea lumii şi sunt mai rezistente şi mai puternice decât epoca istorică e ecranului global pe care o traversăm”, spune scriitorul Radu Vancu.

Filmul poate fi vizionat joi, de la ora 18.00, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/la-drum/ şi pe pagina de Facebook Astra Film Festival.

O mie de oi, cinci măgari, şapte câini şi patru ciobani angajaţi este „moştenirea” pe care o primeşte, fără să vrea, fiul unui cioban jefuit şi ucis într-o pădure de lângă Lipova, judeţul Arad, la sute de kilometri de casă. După şapte zile de căutări, fiul său cel mic îi găseşte trupul şi decidă să ducă povestea mai departe, să continue lungul şir al generaţiilor de păstori. Mai mult decât reconstituirea unei crime, filmul prezintă viaţa ciobanilor transhumanţi din sudul Transilvaniei. În cele şapte luni de drum, ciobanii se confruntă zi de zi cu întâmplări neaşteptate şi trebuie să parcurgă câte 25-50 km zilnic, să doarmă sub cerul liber şi să înfrunte vremea şi răutatea oamenilor.

Filmul „La drum”, realizat de regizorul Dumitru Budrala în anul 1998, are 43 de minute şi a fost lansat iniţial la Cinema du Reel din Paris. A avut un traseu festivalier internaţional de succes, fiind premiat la Festivalul Da KINO, 1999, Bucureşti - Marele Premiu, Măslina de Argint- Festivalul Internaţional Kalamata, Grecia, 2000, Marele Premiu „Angel from Prohor” Belgrad Film Festival- 1998, Marele Premiu - FILM.DOC, Sfântu Gheorghe, România, 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.