O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a ajuns joi în oraşul chinez Wuhan, capitala proviciei Hubei, pentru a derula ancheta privind originile pandemiei de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetarea vine după mai multe luni de negocieri între OMS şi Beijing.

Zece oameni de ştiinţă vor intervieva angajaţi de la institutele de cercetare, spitale şi pieţele de animale vii ce au legătură cu izbucnirea epidemiei, devenită în luna martie a anunlui trecut pandemie.

Noul coronavirus, SARS-CoV-2, a fost descoperit în Wuhan la finalul anului 2019.

Sosirea echpei, joi dimineaţă, coincide cu o creştere a numărului de cazuri zilnice de Covid-19 în nordul Chinei, în timp ce viaţa în Wuhan a revenit aproape la normal.

Reprezentanţii OMS vor sta două săptămâni în carantină înainte de a-şi începe ancheta, care se va baza pe mostre şi dovezi oferite de oficialii chinezi, scrie BBC.

Cercetarea are ca obiectiv investigarea originii animale a pandemiei. 

La începutul acestei luni, OMS a transmis că anchetatorilor săi le-a fost refuzat accesul în China, după ce un membru al echipei a fost întors din drum şi altul a rămas blocat în tranzit. Beijingul a spus că este vorba despre o neînţelegere şi că aranjamentele pentru anchetă sunt încă în discuţie.

China a susţinut mai multe luni că pandemia nu îşi are originile aici.

„Nu este vorba despre politică sau vină, ci despre a ajunge la fondul unei întrebări ştiinţifice”, a declarat pentru BBC profesorul Dale Fisher, preşedinte al unităţii OMS pentru epidemii globale.

Fisher a adăugat că cei mai mulţi oameni de ştiinţă cred că virusul este „un eveniment natural”.

Joi, China a raportat primul deces asociat Covid-19 din ultimele opt luni.

Autorităţile au luat măsuri restrictive şi au anunţat că ţin sub control răspândirea coronavirusului prin testare în masă, carantină şi restricţii de călătorie. Dar mai multe noi cazuri au apărut în ultimele săptămâni, în special în nordul provinciei Hubei şi în provincia Heilongjiang.

La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus, au fost înregistrate peste 92,3 milioane de cazuri de infectare şi mai mult de 1,97 de milioane de decese asociate, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

China a înregistrat până în prezent 97.275 de contaminări şi 4.796 de decese asociate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.