Difuzările de conferinţe şi de spectacole pe canalului YouTube al Teatrului Naţional Bucureşti au însumat, anul acesta, în intervalul 23 martie-21 iunie 182.875 de vizualizări. TNB a prezentat, începând din 2005, cicluri de conferinţe susţinute de personalităţi ale vieţii culturale, ştiinţifice, medicale şi economice sub genericul Conferinţele Teatrului Naţional. În intervalul 23 martie - 18 iunie 2020, 70 dintre aceste expuneri au putut fi văzute pentru prima dată şi online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Li s-au adăugat 9 spectacole din repertoriul stagiunilor precedente, înregistrate de TNB, cu 29 de difuzări în sistem streaming live, între 24 aprilie şi 21 iunie.

Difuzările de conferinţe şi de spectacole de pe canalului YouTube al TNB au însumat în intervalul 23 martie-21 iunie: 182.875 de vizualizări (views); 49.200 de ore (watch time). Faţă de cei 8.500 de abonaţi existenţi iniţial s-au mai câştigat încă 9.000 (subscribers).

Dintre premierele anului trecut, doar două s-au putut desfăşura tradiţional, în sala Atelier: în februarie 2020, premiera oficială cu "Matilda şi groparii" de Stela Giurgeanu, spectacol pe un text premiat de UNITER la concursul anual de dramaturgie şi regizat de Mircea Rusu, cu primele reprezentaţii în 2019, iar în martie, cu câteva zile înainte de suspendarea tuturor spectacolelor şi decretarea stării de urgenţă, a ieşit la public piesa "Beginners" de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop.

La sediu, în primele săptămâni ale anului trecut au mai putut fi urmărite 4 noi conferinţe.

Tot în această perioadă a avut loc spectacolul lectură "Insula", piesa neterminată a lui Mihail Sebastian (cu actul 3 scris de Ruxandra Ţuchel - autorul fiind ales în urma unui concurs), coordonat regizoral de Răzvan Popa (sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală "Ion Sava").  

În vară, la Amfiteatru TNB au avut loc două premiere - "Jurnal de România. 1989", spectacol documentar multimedia, continuând cu succes un proiect deja notoriu al regizoarei Carmen Lidia Vidu şi "M de la Murphy" - producţie în cadrul programului 9G la TNB, un spectacol coregrafic semnat de Andrea Gavriliu.

Din 15 iunie până în 27 septembrie, în cadrul acestei stagiuni intitulate "Nopţi de vară, sus, pe teatru", s-au jucat 78 de spectacole din repertoriul TNB, adaptate acestui spaţiu. 

Dintre proiectele deja pregătite şi care urmează a fi prezentate publicului se numără: "Incognito" de Nick Payne, regia Zsuzsanna Kovacs (în cadrul Programului "Uşi deschise pentru toţi"), care a avut deja o avanpremieră, şi un masterclass de poezie condus de Ion Caramitru, intitulat "Copyright poetic", la care participă o mare parte dintre actorii Teatrului Naţional.

2020 a însemnat şi o nouă posibilitate de exprimare şi de comunicare cu publicul, îndeosebi cu cel vorbitor de limba română, indiferent de meridian, prin lansarea, nu doar a canalului Youtube TNB, ci şi a şi primei televiziuni care funcţionează într-un teatru - TNB TV (lansată în 20 iulie 2020) dedicată exclusiv realizatorilor şi spectacolelor TNB, cu ştiri, interviuri şi medalioane amintind de mari actori.

O altă premieră de interes a anului 2020 a fost filmul documentar de lung metraj 1989. Jurnalul unei Revoluţii, o extensie bazată pe spectacolul Jurnal de România.1989, ambele regizate de Carmen Lidia Vidu. Premiera online a avut loc în 16 decembrie pe canalul Youtube al TNB, filmul fiind preluat ulterior şi difuzat integral de televiziunile Digi 24 (în 19 decembrie) şi de TVR3 în 22 decembrie, marcând comemorarea a 31 de ani de la Revoluţie.

Teatrul Naţional anunţă pentru acest an câteva proiecte repertoriale, dintre care "D-ale carnavalului", de I.L.Caragiale, spectacol pe care-l va monta regizorul Alexandru Dabija şi piesa "Adio, domnule Haffmann", de Jean-Philippe Daguerre, distinsă în 2018 cu patru Premii Molière, ce va fi pusă în scenă de Felix Alexa. Sunt discuţii cu regizorii Radu Afrim, Alexandra Badea, Alexander Morfov pentru viitoare proiecte. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.