Papa Francisc a schimbat luni legea Bisericii Romano Catolice permiţând astfel femeilor să aibă un rol mai important, însă a reiterat că ele nu pot avea calitatea de preot, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un nou pas spre egalitate pentru femei în cadrul Bisericii, legea le permite oficial să citească liturghiile, să servească lângă altar şi să distribuie cuminecătura.

Într-un decret, Suveranul Pontif a formalizat ceea ce deja se întâmpla în mai multe ţări dezvoltate, dar prin introducerea schimbării în Codul Canonic va fi imposibil episcopilor conservatori să blocheze accesul femeilor în dioceză la aceste roluri.

Vaticanul a subliniat că aceste roluri „sunt diferite în esenţă de preoţii hirotonisiţi”, ceea ce înseamnă că ele nu trebuie văzute ca precursoare automate pentru devenirea femeilor preoţi. 

În decretul intitulat „Spiritus Domini”, Papa Francisc a precizat că a luat această decizie după o cugetare teologică. 

El a menţionat că mulţi episcopi din lume au spus că schimbarea este necesară pentru a răspunde „nevoilor vremurilor”.

Modificarea reprezintă şi o recunoaştere a „contribuţiei valoroase” pe care o au femeile în Biserică, subliniind că toţi catolicii botezaţi au un rol în misiunea Bisericii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.