Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România solicită Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului urgentarea acordării finanţărilor pe Măsura 2 - Capital de lucru pentru IMM-uri, precizând că, pentru ca toţi beneficiarii să-şi primească banii la timp, este important ca etapa de evaluare a aplicaţiilor să se încheie în termen de două săptămâni iar plata sumelor solicitate să se facă până la sfârşitul lunii februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România solicită Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: finalizarea etapei de analiză a cererilor în termen de 2 săptămâni, având în vedere că în această etapă se verifică încadrarea activităţii economice în codurile CAEN stabilite prin OUG nr.130/2020 cu modificările şi completările ulterioare şi înregistrarea corespunzătoare a documentelor necesare în aplicaţie; alocarea sumelor bugetare necesare derulării măsurii 2 conform art. 27, alin. 3 din OUG nr.130/2020 cu modificările şi completările ulterioare 'Bugetele pentru formele de sprijin sub formă de granturi prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. b) şi c) sunt indicative şi se pot reloca între tipurile de măsuri în funcţie de nevoile IMM-urilor şi în condiţiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanţă de urgenţă, în limita alocărilor cu această destinaţie din POC şi facilitatea de finanţare REACT-EU', astfel încât plata către beneficiari să se facă până la sfârşitul lunii februarie”, arată CNIPMMR.

Consiliul mai solicită ca verificarea criteriilor de încadrare în categoria IMM-uri să se facă pe bază de eşantion, conform OUG nr. 130/2020 cu modificările şi completările ulterioare, verificare care poate fi realizată atât în faza de evaluare a cererii de finanţare dar şi ulterior, după semnarea contractului de finanţare, astfel cum se menţionează la art. 10, alin. (3) din OUG nr. 130/2020.

“Verificarea încadrării beneficiarului în categoria IMM se realizează pe bază de eşantion, de către MEEMA/AIMMAIPE după depunerea cererii de finanţare şi încheierea contractelor de finanţare, cu condiţia recuperării sprijinului din fonduri externe nerambursabile dacă beneficiarul nu se încadrează în categoria de IMM la data depunerii cererii de finanţare”, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Consiliul pentru IMM-uri mai cere şi transparentizarea modului de evaluare a cererilor depuse şi a plăţilor către beneficiarii finanţării, precum şi asigurarea finanţării necesară tuturor beneficiarilor admişi.

”Indiferent de criteriul de alocare a finanţării 'primul venit, primul servit' prevăzut în OUG nr.130/2020, din modificările aduse prin OUG nr. 199/2020 rezultă vor fi finanţaţi toţi beneficiarii. Prin urmare, pentru ca toţi beneficiarii să-şi primească banii la timp, este important ca etapa de evaluare a aplicaţiilor să se încheie în termen de 2 săptămâni iar plata sumelor solicitate prin acestea să se facă până la sfârşitul lunii februarie”, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Iniţial, pentru măsura 2 au fost alocaţi 350 milioane euro, această sumă ajungând pentru aproximativ 3.000 de beneficiari. Ulterior, Guvernul a adoptat OUG nr. 199/2000 prin care a crescut bugetul măsurii 2 la valoarea de 1,067 miliarde euro, din care 142 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat, pentru finanţarea tuturor celor 22.226 aplicaţii admise electronic.

”La acest moment suplimentarea de buget este doar scriptică doarece bugetul pe anul 2021 nu a fost adoptat”, adaugă ei.

Potrivit CNIPMMR, în prezent din informaţiile publice rezultă că sunt analizate 90 de cereri/zi din cele 17.430 rămase, ceea ce arată că Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului i-ar mai fi necesare 194 de zile pentru evaluarea tuturor cererilor (aproximativ 10 luni.

”Contextul economic dificil cu care se confruntă mediul de afaceri, în special IMM-urile care îşi văd activitatea economică limitată sau chiar închisă în anumite situaţii şi care se confruntă cu o lipsă gravă de lichidităţi. Scopul imediat al finanţării este asigurarea rapidă de finanţare pentru IMM-uri în vederea prevenirii dispariţiei acestora din mediul economic românesc. Perioada îndelungată scursă de la data adoptării OUG nr. 130/2020, respectiv 31 iulie 2020 şi data la care firmele aflate în dificultate au putut să aplice. Numeroasele modificări aduse actului normativ, precum şi faptul că acestea trebuie notificate şi supuse avizului Comisiei Europene (neexistând informaţii că modificările aduse OUG 130/2020 prin Legea nr. 220/2020 au fost comunicate către Comisia Europeană)”, mai spun ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.