Vaccinul BioNTech/Pfizer împotriva covid-19 pare eficient împotriva unei ”mutaţii-cheie” a variantelor britanică şi sud-africană a noului coronavirus SARS-COV-2, arată rezultatul unor lucrări, comunicat vineri de către compania germană BioNTech, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anticorpii persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 neutralizează în mod eficient SARS-CoV-2 care prezintă o mutaţie-cheie prezentă în două tulpini extrem de transmisibile”, identificate în Marea Britanie şi în Africa de Sud, a anunţat într-un comunicat BioNTech.

Una dintre limitele acestui studiu succint - subliniată de către înşişi autorii studiului - este că acesta nu vizează toate mutaţiile prezente ale acestor variante.

Astfel, studiul este insuficient pentru a se conchide că vaccinul va avea aceeaşi eficienţă împotriva variantelor noului coronavirus ca împotriva virusului ”clasic”.

Apariţia în Regatul Unit şi în Africa de Sud a acestor două noi variante ale noului coronavirus SARS-CoV-2 îngrijorează comunitatea internaţională, din cauza faptului că sunt mai transmisibile, potrivit primelor date.

Noua variantă prezintă o mutaţie - denumită N501Y - la nivelul proteinei Spike a noului coronavirus, ”ţepii” care se află pe suprafaţa sa şi care îi permit să se agaţe de celule umane pentru a le penetra şi care joacă, astfel, un rol-cheie în infecţia virală.

În vederea testării eficienţei vaccinului, echipe Pfizer/BioNTech asociate Universităţii de Medicină din Texas au dezvoltat un nou coronavirus care prezintă această mutaţie, iar apoi au prelevat probe de sânge de la 20 de persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer/BioNTech, unul dintre cele două vaccinuri împotriva covid-19 distribuite în prezent în numeroase ţări.

Ele nu au constatat ”nicio reducere a activităţii de neutralizare” a virusului purtător al mutaţiei faţă de virusul ”clasic”, se arată în comunicat.

Autorii precizează că rezultatele sunt limitate, pentru că acest test nu a fost efectuat la ”ansamblul complet al proteinelor Spike care se întâlnesc la tulpini care se răspândesc rapid în Regatul Unit sau Africa de Sud”.

Experţi îşi exprimă un optimism prudent faţă de aceste rezultate.

”Sunt veşti bune, în principal pentru că nu sunt veşti rele”, apreciază Stephen Evans, un profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine. 

”Dacă s-ar fi ajuns la rezultatul opus, şi anume că vaccinul nu este eficient împotriva variaţiei studiate a virusului, acest lucru ar fi fost rău şi foarte îngrijorător”, consideră el.

Compania germană BioNTech anunţa luna trecută că dispune de tehnologia în vederea producerii unui nou vaccin împotriva unor noi variante ale SARS-CoV-2 în şase săptămâni.

Eleanor Riley, o profesoară de imunologie şi boli infecţioase la Universitatea din Edinburgh, a declarat că există motive de optimism din cauză că vaccinul pe bază de ARN mesager s-ar putea dovedi eficient împotriva multor variante care prezintă mutaţii.

”Vor exista alte mutaţii noi, iar noi este necesar să supraveghem în mod atent situaţia şi să repetăm acest tip de studiu asupra noilor variante, pe măsură că acestea apar”, a declarat ea.

Uniunea Europeană (UE) a anunţat că a încheiat un acord în vederea unei dublări a aprovizionării sale cu vaccinul împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech, la un total de 600 de milioane de doze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.