O audiere la care urma să se prezinte săptămâna viitoare premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, în cadrul unui proces de corupţie, a fost amânată din cauza izolării impuse în lupta împotriva covid-19, a anunţat vineri justiţia israeliană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu a fost inculpat în noiembrie 2019 de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare - o premieră pentru un şef de Guvern israelian în timpul mandatului.

Procesul a început în mai 2020, când Netanyahu a confirmat că înţelege acuzaţiile care i se aduc. Prezenţa sa nu a fost necesară la următoarele audieri, însă el era necesar să se prezinte în faţa judecătorilor - la 13 ianuarie - pentru a răspunde în mod oficial acuzaţiilor, pe care le-a catalogat în mai drept ”ridicole”.

Vineri, tribunalul deistrictual din Ierusalim a anunţat că ”având în vedere numărul mare de participanţi la audiere şi izolarea, audierea prevăzută la 13 ianuarie 2021 este anulată”.

O nouă dată urmează să fie anunţată ulterior, precizează într-un comunicat tribunalul.

Israelul a impus la sfârşitul lui decembrie a treia izolare de la începutul pandemiei covid-19, măsuri pe care le-a consolidat joi, în urma unei creşteri a numărului contaminărilor.

Administraţia judiciară a anunţat joi că audierile este necesar să fie amânate, pe cât posibil, până la sfârşitul izolării - prevăzut la 21 ianuarie

Judecătorii care au decis să amâne audierea din motive sanitare au respins, miercuri, o cerere a avocaţilor lui Netanyahu de amânare, cu scopul de a obţine mai mult timp pentru a examina probele.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, din care a petrecut 14 la putere, este acuzat că a primit trabucuri, şampanie şi bijuterii în valoare de 700.000 de shekeli (180.000 de euro) de la personalităţi extrem de bogate, în schimbul unor favoruri financiare sau personale.

Potrivit anchetatorilor, Netanyahu ar fi încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă în presă din partea celui mai mare cotidian plătit din Israel, Yediot Aharonot.

Justiţia îl mai suspectează că a acordat favoruri guvernamentale care i-ar fi adus milioane de dolari conducătorului societăţii israeliene de telecomunicaţii Bezeq, în schimbul unei acoperiri favorabile în presă de către unul dintre titlurile grupului, influentul site Walla.

Acuzarea a adunat peste 300 de martori pentru a-şi susţine acuzaţiile.

În Israel, premierul nu dispune de vreo imunitate judiciară, dar nu este obligat să demisioneze sau să se retragă pe timpul unui proces.

Netanyahu îşi pledează nevinovăţia şi se declară victima unei ”vânători de vrăjitoare” a serviciilor Ministerului Public şi presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.