Senatul a avut vineri plen, în sesiune extraordinară, în care a fost informat despre ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern la începutul acestui an, în perioada în care a fost vacanţă parlamentară şi anume OUG 2/2021 care vizează prelungirea învăţământului online până la data de 8 februarie şi o altă ordonanţă care prevede înfiinţarea Punctului Naţiona de Acces - sistemele de transport inteligente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, senatorii PSD Gabriel Mutu şi Nicuşor Cionoiu au depus jurământul de credinţă, deoarece nu au putut participa la prima şedinţă a Senatului în noua componenţă, după alegerile legislative.

Referitor la acele ordonanţe de urgenţă, urmează ca senatorii din comisiile de specialistate să dea avizele şi rapoartele în termenele stabilite de către Biroul permanent al Senatului.

Ordonanţat de urgenţă nr. 2/2021 arată că, în contextul situaţiei epidemiologice, suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţii în sistem online în intervalul 11 ianuarie - 8 februarie.

De asemenea, prin ordonanţa de urgenţă nr. 1/2021, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii înfiinţează „Punctul Naţional de Acces (PNA) ca interfaţă digitală unică prin intermediul căreia se colectează, prelucrează şi diseminează date care vor furniza informaţii referitoare la locuri de parcare sigure pentru camioane şi vehicule comerciale, informaţii în timp real despre trafic şi siguranţă rutieră, servicii de informare în timp real cu privire la trafic şi la călătoriile multimodale. PNA oferă posibilitatea de a furniza Serviciul de informaţii la nivel transfrontalier, PNA putând fi accesat la adresa https://pna.cestrin.ro/ro”, arată actul normativ.

Conform Constituţiei, o OUG intră în vifgoare doar după ce este depusă pentru dezbatere în procedură de urgenţă la Camera sesizată şi după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. În cazul în care nu se află în sesiune, Camerele Legislativului sunt convocate obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.