Organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI) îndeamnă Israelul să furnizeze vaccinuri împotriva covid-19 palestinienilor din Cisiordania ocupată şi din Fâşia Gaza, subliniind că statul evreu are această obligaţie în dreptul internaţional, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Palestiniană (AP) din Cisiordania - un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, în care trăiesc 2,8 milioane de plelstinieni - nu a cerut în mod public asistenţa Israelului în furnizarea unor vaccinuri împotriva covid-19.

Este puţin probabil ca islamiştii din Hamas, formaţiunea aflată la putere în Fâşia Gaza - cu două milioane de locuitori - să intre în legătură cu statul evreu în acest dosar, în contextul în care cele două părţi au purtat trei războiae din 2008 încoace.

Însă Amnesty International îndeamnă miercuri Israelul ”să înceteze să-şi ignore obligaţiile de putere de ocupaţie şi să acţioneze imediat pentru a se asigura că vaccinuri anticoronavirus le sunt furnizate în mod echitabil palestinienilor care trăiesc sub ocupaţia sa în Cisiordania şi în Fâşia Gaza”, vizată de o blocadă israeliană de peste un deceniu.

Ministerul palestinian al Sănătăţii anunţa luni că aşteaptă o primă livrare de vaccinuri destinate Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza - în februarie -, prin intermediul dispozitivului de acces Covax, înfiinţat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu scopul de a ajuta cele mai sărace ţări.

Autoritatea Palestiniană a anunţat că se află în contact cu alţi furnizori de vaccinuri, însă Ministerul Sănătăţii a precizat că Cisiordania nu dspune de infrastructura necesară pentru a stoca doze de vaccin Pfizer-BioNTech, care se păstrează la o temperatură foarte scăzută.

Israelul a început la 19 decembrie o campanie de vaccinare a populaţiei într-un ritm accelerat - dar şi a coloniştilor din Cisiordania -, începând cu personalul medical şi bătrâni.

Peste un milion de persoane - dintr-o populaţie totală de aproape nouă milioane - au fost vaccinate cu prima doză până în prezent.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a anunţat sâmbătă că speră ca 2,25 de milioane de israelieni să fie vaccinaţi - în contextul în care sunt necesare două doze - în decurs de o lună, reprezentând un sfert din populaţie.

Israelul a înregistrat peste 451.000 de contaminări cu noul coronavirus şi peste 3.400 de morţi din cauza covid-19.

În Cisiordania, 100.000 de cazuri şi 1.100 de morţi au fost înregistrate, iar în Fâşia Gaza peste 43.000 de contaminări şi 404 decese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.