Echipele Apelor Române intervin, marţi, pe râul Motru, din judeţul Mehedinţi, şi pe râul Lotru, judeţul Vâlcea, unde se menţin cotele de pericol, în urma precipitaţiilor din ultimele ore. Reprezentanţii Administraţiei Apele Române precizează că acumulările preiau undele de viitură formate în bazinele hidrografice Jiu şi Olt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, marţi după-amiază, se menţin cotele de pericol pe râurile: Motru, la staţia Tirmigani, judeţul Mehedinţi; Lotru, la staţia Valea lui Stan, judeţul Vâlcea.

De asemenea, cotele de inundaţie sunt depăşite pe râurile: Jiu, la staţia hidrometrică Răcari, judeţul Dolj, şi sunt în creştere; Orlea, la staţia hidrometrică Celei, judeţul Gorj; Motru, la staţia hidrometrică Broşteni, judeţul Mehedinţi, şi sunt în creştere; Micula, staţia hidrometrică Tur, judeţul Satu Mare, şi sunt în creştere.
 
FOTO: Apele Române
FOTO: Apele Române
 
În decursul nopţii, au fost emise trei atenţionări de fenomene imediate de tip Cod roşu (pentru râul Motru - bazin amonte staţia hidrometrică Târmigani şi bazinul amonte de staţia hidrometrică Broşteni, pentru afluenţii de dreapta ai Oltului, aferenţi sectorului din aval de confluenţa râului Lotru şi râul Lotru- bazinul aval de acumularea Brădişor) şi de tip cod portocaliu.
 
Echipele de la Apele Române Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj intervin cu utilaje şi acordă sprijin autorităţilor locale. Astfel, au fost degajate secţiunile de scurgere din zona capetelor de poduri din zona localităţii Motru Sec şi a satului Călugăreni. De asemenea, s-a acţionat cu saci de nisip din stocul de apărare şi cu mijloace de intervenţie pentru supraînălţarea malului din dreptul pârâului Călugăru.
 
FOTO: Apele Române
FOTO: Apele Române
 
Echipele de la Apele Române Olt s-au deplasat în cursul nopţii pe râul Lotru şi intervin cu utilaje în zona oraşului Brezoi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor. 

"Nu s-au observat revărsări ale râului Lotru, pagubele produse la gospodării s-au datorat precipitaţiilor abudente şi scurgerilor de pe versanţi", spun reprezentanţii Apelor Române.

Conform sursei citate, lucrările hidrotehnice din administrare se comportă în condiţii de siguranţă. 

Astfel, Acumularea Rovinari a intrat în funcţiune şi atenuează debitele pe râul Jiu; Acumularea Valea de Peşti a atenuat viitura formată în cursul nopţii pe râul Jiul de Vest; Acumulările Brădişor şi Vidra (din administrarea S.C. Hidroelectrica) au atenuat, în noaptea de luni spre marţi, viiturile formate pe râul Lotru.

Dispeceratul central al ANAR a transmis avertizarea hidrologică către 6 Administraţii Bazinale de Apă (Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa) care au retransmis-o, la rândul lor, sistemelor de gospodărire a apelor din subordine care au sectoarele de râuri sub avertizare, autorităţilor locale şi judeţene, precum şi Inspectoratelor locale pentru Situaţii de Urgenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.