Decizia primarului Veneţiei de a prelungi cu trei luni închiderea muzeelor din oraş din cauza pandemiei a provocat nemulţumiri în Italia, fapt care a determinat mai multe personalităţi din lumea culturală să semneze o petiţie, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia lui Luigi Brugnaro, ales din partea La Liga (extrema dreaptă), este considerată "gravă" şi "de neînţeles" în contextul în care majoritatea muzeelor italiene speră să-şi deschidă porţile începând cu 15 ianuarie", se arată în textul petiţiei care a fost semnat, printre alţii, de istoricul Salvatore Settis, criticul de artă Vittorio Sgarbi sau directoarea Galeriei de Artă Modernă din Genova Maria Gloria Giubilei.

În lipsa unei dispoziţii a primarului, Veneţia, a cărei atracţie turistică este în mare parte bazată pe muzeele sale de renume internaţional, ar trebui să închidă până la 1 aprilie bijuterii precum Palatul Dogilor sau Muzeul Correr, ambele situate în emblematica Piaţă San Marco. 

În total, aproape 400 de salariaţi din muzeele municipale vor fi în şomaj tehnic. 

În paralel cu poziţia în favoarea redeschiderii muzeelor, semnatarii cer o dezbatere despre tipul de turism care s-ar potrivi unui oraş unic precum Veneţia. 

"Oprirea neaşteptată, tragică şi totală a fluxului de turişti din cauza pandemiei cere o remiză radicală a politicii turistice, este vorba despre o ocazie unică pentru a lua o nouă direcţie în favoarea unui turism de calitate", scriu ei, în contextul în care de ani se vorbeşte despre ravagiile din cauza turismului de masă în Cetatea Dogilor. 

Veneţia este pustie de la debutul pandemiei de Covid-19. În Italia, turismul reprezintă 13% din PIB şi 15% din locurile de muncă, dar economia Cetăţii Dogilor este încă dependentă de acest sector, în care lucrează 65% din populaţia locală. 

Centrul istoric al Veneţiei nu are mai mult de 52.000 de locuitori, dintr-un total de 260.000 iar migraţia localnicilor către continent continuă, favorizată de un cost al vieţii mai puţin crescut şi atracţia pentru o viaţă cotidiană mai comodă.       

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.