O fată de 12 ani din localitatea Leş, judeţul Bihor, care s-a intoxicat cu monoxid de carbon de la un aparat de încălzire a apei a fost salvată de pompieri paramedici şi transportată la Spitalul Clinic Judeţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, duminică, în jurul orei 23.00, echipajul de pompieri militari paramedici al Detaşamentului 2 Oradea a intervenit în localitatea Leş, comuna Nojorid, pentru salvarea unei minore, în vârstă de 12 de ani, care prezenta o stare generală de rău, dureri de cap şi vărsături.

Fata se intoxicase cu monoxid de carbon, în timp ce se afla în baia locuinţei, unde funcţiona un aparat de încălzire a apei, alimentat cu gaz.

După acordarea primului ajutor calificat, ea a fost transportată de pompieri la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.) folosiţi în sisteme de încălzire casnice ori în sistemele de gătit, prost întreţinute şi fără sisteme de ventilaţie corespunzătoare, precum şi în motoarele maşinilor.

Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.

Potrivit ISU Bihor, simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon depind de concentraţia gazului acumulat şi de durata expunerii. Astfel, la expunere redusă pot apărea dureri de cap, ameţeli, la expunere medie, dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, ritm cardiac şi puls rapid, reflexe şi judecată încetinite, iar la expunere ridicată, convulsii, comă sau chiar deces. În ceea ce priveşte concentraţia de gaz, 0,1 % în aer omoară într-o oră, 1 % monoxid de carbon în aer omoară în 15 minute, 10% monoxid de carbon în aer omoară imediat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.