Guvernul a aprobat prelungirea contractelor Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) I cu până la doi ani, întrucât există obiective de investiţii care nu sunt finalizate şi nu este făcută recepţia lucrărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), printr-o Ordonanţă de urgenţă, modificarea şi completarea OuG nr. 28/2013 şi instituirea unor măsuri pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) - etapa I, se arată într-un comunicat de presă transmis de minister.

Principala prevedere este prelungirea contractelor PNDL I cu până la doi ani, întrucât, în prezent, prin PNDL etapa I (perioada 2015-2020) au fost finanţate 3.362 obiective de investiţii, dintre care au fost finalizate cu proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (PVRTL) 2.325 obiective de investiţii.

"1.037 de obiective de investiţii nu sunt încă finalizate, nu avem recepţia lucrărilor, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, din partea autorităţilor locale transmisă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi dacă nu am fi prelungit această perioadă de derulare a lucrărilor la aceste obiective de investiţii existau două riscuri majore: în primul rând eficienţa acestui program şi necesitatea dezvoltării infrastructurii locale ar fi avut de suferit şi poate un efect şi mai grav şi care se referă la faptul că, dacă nu am fi prelungit acest program, la 1.037 de obiective de investiţii sumele deja alocate, finanţate de Minister, care se ridică la peste 4 miliarde de lei noi, ar fi trebuit returnate de către autorităţile administraţiei publice locale, ceea ce evident ar fi creat o foarte mare problemă la multe UAT-uri", a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Totodată, prin PNDL etapa I (perioada 2016-2021), au fost finanţate 1.149 obiective de investiţii, dintre care au fost finalizate (cu PVRTL) 592 obiective de investiţii. Pentru acestea, durata contractelor de finanţare expiră la data de 31 decembrie 2021, dar nu toţi beneficiarii pot finaliza obiectivele de investiţii în limita bugetului alocat, astfel că pentru aceste obiective contractele de finanţare multianuale se prelungesc cu o perioadă de până la 2 ani.

Pentru suplimentarea sumelor alocate, beneficiarii PNDL - etapa I pot depune o solicitare, însoţită de o notă justificativă, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Nerespectarea termenului de 30 de zile atrage decăderea beneficiarilor aflaţi în această situaţie din dreptul de a solicita sume suplimentare de la bugetul de stat.

Suplimentarea valorii obiectivelor este dată de majorarea salariului minim pe economie al celor care lucrează în construcţii, de creşterea preţului materialelor de construcţii, precum şi de adoptarea unor normative de proiectare mult mai stricte în special pentru unităţile de învăţământ.

Totodată, actul normativ prevede şi posibilitatea ca beneficiarii să plătească, din bugetul propriu, lucrările la proiecte şi, ulterior, în limita bugetului alocat, MDLPA să deconteze aceste cheltuieli.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, în prezent, prin PNDL I sunt contractate 4.511 obiective multianuale, în valoare totală de 14,86 miliarde lei, dintre care 2.917 obiective, în valoare de 7,89 miliarde lei, sunt finalizate.

În etapa a II-a a PNDL, sunt incluse 7.251 obiective, în valoare totală de 29,3 miliarde lei; dintre acestea, au fost finalizate 1.757 obiective, în valoare de 3,3 miliarde lei.

Facturile decontate pentru proiectele incluse în etapa I a PNDL au o valoare totală de 12,36 miliarde de lei, iar, pentru cea de-a doua etapă sunt de peste 14,58 miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.