Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu a anunţat pe contul său de Facebook că Dosarul "Faţada", în care era acuzată de mită constând în capital de imagine, a fost clasat de DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Dosarul "Faţada" (mită constând în capital de imagine) a fost clasat de DNA. După patru ani de hărţuire sistematică, interceptări, abuzuri asupra unor apropiaţi care nu aveau altă vină decât că au vrut să mă ajute ca oraşul Craiova să devină unul mai frumos, de denigrare, de stres pentru mine şi familia mea, astăzi, am primit vestea clasării unui dosar pentru care am fost reţinută şi încătuşată. Un dosar pe care l-am făcut public pe pagina mea de facebook, un dosar asupra căruia nu mai puţin de şase instanţe s-au pronunţat şi au denunţat abuzuri, un dosar pe care presa l-a prezentat din scoarţă în scoarţă şi l-a catalogat ca fiind unul politic”, a scris pe Facebook Lia Olguţa Vasilescu.
Ea mulţumeşte tuturor celor care au crezut în nevinovăţia sa şi mai ales craiovenilor care şi-au spus punctul de vedere în trei campanii consecutive în care a candidat.
 
Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată în acest dosar pe 19 iulie 2016. Dosarul a fost retrimis DNA prin decizia a două instanţe.
”Restituie cauza la Parchetul de pe lângă ICCJ – DNA Secţia de Combatere a Corupţiei constatând neregularitatea actului de sesizare a instanţei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii cu privire la inculpaţii Radu Cosmin Preda, Elena Daniela Popescu şi Lia Olguţa Vasilescu”, se arăta în decizia Tribunalului Bucureşti din octombrie 2016.
Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca dosarul de corupţie al Liei Olguţa Vasilescu să revină la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi judecat în Cameră preliminară, şi nu să fie retrimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, iar Tribunalul a hotărât pentru a doua oară ca dosarul să ajungă la DNA.
În ianuarie 2017, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv  să retrimită la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dosarul respingând totodată şi cererea procurorilor ca dosarul să fie trimis la instanţa supremă.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, precizează procurorii.

Astfel, Vasilescu ar fi primit ”donaţii” în valoare de 135.907 euro, constând în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu, aleasă primar al Craiovei, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Concret, în perioada respectivă, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, şi al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocieţiei non-profit în cauză, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către acest ONG, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că oamenii de afaceri au acceptat solicitările, în considerarea atribuţiilor pe care Olguţa Vasilescu le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, ”edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, mai susţineau procurorii DNA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.